"Буря в чаша вода, силен драматизъм": Георги Лозанов за демонтажа на МОЧА

1891
"Буря в чаша вода, силен драматизъм": Георги Лозанов за демонтажа на МОЧА
Снимка: Actualno.com

Буря в чаша вода. Силно се драматизиран, но за това помагат и кадрите, което се показват и се вижда как от паметника се режат парчета. Това коментира Георги Лозанов в ефира на Нова телевизия относно демонтажа на Паметника на Съветската армия.

"Режат паметника на части, за да го разглобят, но със същия този оксижен ще го съберат наново и ще го поставят на друго място като артефакт, както е логично да бъде. Когато елементът на пропаганда е отпаднал, е нормално да се освободи място", добави той.

ОЩЕ: Община Димитровград готова да приеме МОЧА

"На мен ми се струва, че тази мощна вълна на съпротива е буря в чаша вода и тя е главно насочена към московската публика. Много се надценява това носталгично постсъветско българско настроение. А когато се стигне до това хората да гласуват, вота е евроатлантически. Този паметник трябваше да бъде демонтиран още през 90-те години, но той стоя 30 години след това. Сега тази драма се случва, защото демонтажа закъсня и се проточи три десетилетия", смята Лозанов.

По думите на Андрей Райчев няма никакво съмнение, че тези, които събарят паметника, ще си платят политическата цена. "Правят политическа грешка. Сцената е грозна и технологически изглежда като някакво символично насилие. Властта показва, че е силна и може да доведе кран, който да реже части", коментира той.

Според него като нация сме разделени още от 90-те години. "Но дали сме разделени на привърженици на Путин и привърженици на Запада? Ни най-малко. Така й приписват на една част от обществото някакъв путинизъм. Но има друго разделение - едните казват, че ще има военна победа срещу Русия, а другите казват, че искат преговори. Това е разделението на нацията. Демонтажът на този паметник казва, че ще победим Русия. Това няма да стане", каза той.

Лозанов обаче не се съгласи с него. "Демонтажът няма нищо общо с войната в Украйна. Това е много стара тема у нас и сме писали многократно, че този паметник трябва да бъде демонтиран, защото той е пропаганда на съветския режим", каза Лозанов.

ОЩЕ: Депутати от БСП нахлуха в областната управа на София заради МОЧА (ВИДЕО)

"Разделението в обществото е по темата каква да е България - просъветска или прозападна. Това е истинската граница. И този паметник най-после се маха", допълни той.

По думите на Росен Стоянов въпросът е дали това е раздаване на реваншизъм или раздаване на справедливост. Той е съгласен, че това е трябвало да се случи. „Решението беше взето преди повече от 20 г., но това, че се прави сега поражда съмнение, че това е акт, които има други цели“, заяви от своя страна той.

"Големият проблем е, че София е изпълнена точно с такъв тип паметници и памет, а не с български. Вместо да имаме паметници на български царе, ние сме сложили руски. Повечето централни улици на столицата не са с български имена, а с някакви други. Това е големия проблем. Не знам какво трябва да правим, но имаме много такива моменти, които трябва да преправим", коментира Росен Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com