Бъчварвоа: Солидарни сме с Италия за бежанците, утре може и ние да поискаме

8994
Бъчварвоа: Солидарни сме с Италия за бежанците, утре може и ние да поискаме
Снимка: БГНЕС

България проявява солидарност с Италия и Гърция по предлаганата квотна система за разпределение на бежанци от двете средиземноморски държави. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в Люксембург, предаде БНР.

Преди заседанието на вътрешните министри, които обсъждат темата, Бъчварова обясни защо страната ни не отхвърля изцяло идеята да приеме кандидати за убежище. "Преценката ни е, че трябва да проявим солидарност и винаги сме заявявали тази позиция. Утре на нас може да ни се наложи да поискаме такава", каза вътрешният министър.

"Животът на Хана" - едно пътуване към България

Върховният комисариат на ООН за бежанците, агенция New Moment и CREDO BONUM разказват завладяващата бежанска история на пътуване към Бъ...

Миналата седмица правителството при официална позиция на България относно Европейската програма за миграция. България ще настоява квотите за мигранти, предлагани от Европейската комисия, да са съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен миграционен натиск. 

Позицията на страната трябва днес да бъде официално представена за заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург.

Предложената от Европейската комисия схема за релокация на 40 хил. мигранти от Италия и Гърция и съответните квоти между държавите членки означава прием от страна на България на 572 човека – 343 от Италия и 229 от Гърция. ЕК предвижда отпускане на 6000 евро на приемащата държава за всяко релокирано лице по фонд "Убежище, миграция и интеграция". Отделно по схемата за презаселване е предвидено държавите-членки в следващите две години да се включат доброволно в презаселване на допълнително 20 хил. мигранти в рамките на съюза на квотен принцип, като съгласно таблицата за разпределение България има квота от 1,08% или 216 души. Общото финансиране на тази схема за следващите две години е в размер на 50 млн.евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com