X
 
 

Бъг при определен производител на касови апарати сринал сървърите на НАП

2133 2
photo of Бъг при определен производител на касови апарати сринал сървърите на НАП
Снимка: iStock/Guliver
С по 240 000 заявки са били натоварени сървърите на НАП от касовите апарати на определен производител вчера, като това довело до временен срив на системата за отчитане в реално време. За това признаха данъчните на брифинг днес.

От приходната агенция бяха категорични – за хакерска атака не може да става дума.

Експерт на БПГА прогнозира много фалити на бензиностанции заради НАП

Криза и затваряне на много бензиностанции - това е прогнозата на представителя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светос...

По думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров сървърите са били неработоспособни между 13:30 ч. и 15:40 ч. И след това обаче проблемните фискални устройства, които са на един конкретен производител, са продължили да дават съобщения за грешка.

Вграденият софтуер на фискалните устройства реагира по начин, който не е нормативно описан в наредбата. Очаква се, че устройството не „пита” сървъра само в определени случаи, а 240 000 пъти. Получило се това, че е бил бомбардиран сървърът с изключително голям обем заявки”, обясни Бъчваров, цитиран от bTV.

Той отбеляза, че преди не е имало начин да се разбере, че има проблем с връзката, докато сега това става ясно на търговеца на шестата минута. Говорителят посочи, че даже да се изпише грешка, това не означава, че апаратът не работи – в следващите 24 часа той може да се използва и чак тогава, ако връзката не бъде възстановена, ще се наложи писането на бележки на ръка.

В НАП ще бъдат привикани програмистите от всички производители на касови апарати, за да се потърси начин подобни проблеми да не се случват отново.

НАП - с неизправен сървър, но с нови изисквания за касовите апарати

НАП изненадващо постави нови, неочаквани изисквания към касовите апарати, с които шокира бизнеса. Финансовото министерство публикува пр...

Данъчните предупредиха, че вече се засичат практики свързаният с НАП софтуер да се заобикаля с паралелното инсталиране на програми на таблети и телефони, с които да се прави двойно счетоводство – и при констатиране на такова нарушение последиците ще са за търговеца, а не за софтуерната компания, която му е предложила вариант за прескачане на правилата.

По повод опасенията на горивния бранш, че новите изисквания за ДДС, акцизна и ценова информация върху касовите бележки ще доведат до затваряне на бензиностанциите, Росен Бъчваров подчерта, че към момента НАП не вижда основание за отсрочка. „Тези промени не изискват повторно изпитване или минаване на тези системи през Българския институт по метрология”, посочи той.

По думите му има "изкушение" да се крият данъци от горива, защото те формират около половината от цената.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • ДуПеСе да се закрие 1 ДуПеСе да се закрие преди 8 месеца Профил на трол?
    Е - винетки филм 2.
  • Наивни детски игрички 1.1 Наивни детски игрички преди 8 месеца Профил на трол?
    Сървърните възлови точки генериращи топология и топография на онези услуги са доста ограничени , както по брои така и местоположение . Така че две , три , 4 резитби по кабела Пан-Американа въпреки целият if up-if down аплоад чрез сателитната комуникация щял да извади наш телком из строят . Други подобни точки : Англия-Франця , Испания-Мароко , Дарданелите , Цуец-канал , в далечният исток многоброи виж още ›› ните възли заради островите там , после чисто териториални възли , например руската или мрежа на американците , Бразилия-Аржентина , от Египът надолу към Южна Африка , от ЍИндия-Пакистан-Бангладеш до Китай-Япония , така нататък ... Австралия ?
    : 0 !
missing image
Разкриха от какво е починало 3-годишното дете

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи предварителен доклад от проверката на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната...