България бе осъдена в Страсбург заради боя пред "Баня Башъ"

30143
България бе осъдена в Страсбург заради боя пред "Баня Башъ"
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по делото на Вели Караахмед. Той заведе дели срещу страната ни заради сблъсъците пред софийската джамия "Баня Башъ" през май 2011 г. Тогава привърженици на "Атака" и мюсюлмани, събрали се за обедна молитва, се сбиха. 

Протестът на партията на Волен Сидеров бе организиран с искането да се намали звукът на високоговорителите от минарето на джамията, припомня БТВ.

Тероризмът е индустрия, твърди пострадал от боя пред джамията в София

Тероризмът е индустрия. Той обслужва нечий интереси, категоричен беше Вели Караахмед. Той е български мюсюлманин - един от пострадалите...

В жалбата на Вели Караахмед, изготвена от Българския хелзинкски комитет, се казва, че националистите са провокирали хората около джамията, замервайки ги с камъни и яйца, палене на молитвени килимчета и плюене върху тях.

Жалбоподателите сочат, че с пасивното си поведение по време на митинга полицията е нарушила задължението си да осигури ефективна защита на своите граждани. Твърдят също, че груповата, политическа антимюсюлманска агресия, на която е жертва Караахмед, съставлява унизително отношение по смисъла на Европейската конвенция.

Европейският съд е разгледал делото приоритетно, а в България разследването не е стигнало доникъде и е срещу неизвестен извършител.

Съдът в Страсбург преценява, че жалбоподателят следва да бъде обезщетен с 3000 евро за неимуществени вреди и с 4668 евро за разноски по делото.

Прокуратурата образува досъдебно производство за расова омраза пред "Баня башъ"

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу петима души за подбуждане към расова омраза и дискриминация, съобщиха от пресце...

Съдът приема жалбата срещу действията на българските власти по време и след инцидента пред джамията. Присъдата се основава на текста от Конвенцията за защита на основните права и човешките свободи, който повелява всеки да има правото на свободно вероизповедание, без дискриминация по пол, раса, етническа принадлежност.

В присъдата е отбелязано, че заради сблъсъците пред джамията са били образувани три досъдебни производства, като две от тях са били прекратени без повдигане на обвинения, а седмина са били подведени под отговорност по третото, без досега да е ясно дали са били изправени пред съда. Отчита се, че градският прокурор на София също е открил следствие, от което досега също няма резултат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com