България е на дъното при множество от статистиките на ЕВРОСТАТ

5808
България е на дъното при множество от статистиките на ЕВРОСТАТ
Снимка: Евростат

В голяма част от резултатите от проведени статистически проучвания България е на дъното. Това стана ясно, по време на интервю по БНТ, с Марияна Коцева - генерален директор на ЕВРОСТАТ.

Ръководителят на статистическата служба съобщи, че през 2016 г. и 2017 г. за първи път се регистрира отрицателен прираст на населението на Европа. А България е сред водещите класацията в този негативен естествен прираст. Коцева отбеляза, че като цяло населението намалява по-бързо в няколко други държави, като Латвия, Хърватска и Литва, но причината там е по-голямата емиграция. Докато у нас, отрицателният приръст е най-силно изявен по брой на ражданията и съответно - починалите, обясни Марияна Коцева. "Намалената раждаемост и процесът по застаряване на населението в България, които са започнали още през 90-те години, сега дават своя негативен резултат.", каза тя.

Евростат: Половината българи не могат да се справят с неочаквани разходи

Близо 53% от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година. Това показват данни от анализ на ...

Освен това, голям процент от българските младежи на възраст между 16 г. и 24 г. нито учат, нито работят. А 80% от българите, които са до 31 г., живеят с родителите си до навършване на тези години. В тази сфера класацията повежда Малта. "В южния пояс това са и културно исторически традиции, така че не може да се обясни само с икономическата ситуация.", коментира статистиката Коцева.

По процент от населението с дигитални умения на гражданите на Европа, България също е на дъното. У нас едва 30% от хората имат дигитални познания, докато средният процент за Европейския съюз в тази област е 60%, а в скандинавските държави - 80%. По думите на генералния директор на ЕВРОСТАТ, България е на дъното и на още една класация, която извежда статистически данни от въпроса колко са доволни и щастливи хората у нас. "Затова, може би, можем да гледаме по-оптимистично на света и на нещата които се случват.", прикани от ефира на БНТ Марияна Коцева.

Положителни резултати се наблюдават за 2018 г. по отношения на икономическия ръст в страната и Европейския съюз, общо, където е достигнато най-виското равнище на заетост и безработицата се понижава, връщайки се до предкризистното равнище, след финансовата криза, започнала през 2008 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com