България е сред най-заразените с антракс точки в света, заяви експерт

12470
България е сред най-заразените с антракс точки в света, заяви експерт
Снимка: Getty Images / Guliver

По отношение на антракса България е една от най-заразените точки в света – такива са ни полетата, това е биологична даденост. Така началникът на инфекциозното отделение във ВМА проф.д-р Камен Плочев коментира появата на ново огнище на заболяването във Варненско, където почина човек.

В същото време, той успокои, че опасност за населението няма – контролът е много строг, а Агенцията по храните си върши работата. „Случаят е дотук, забравете за него”, подчерта проф. Плочев пред БТВ, като припомни, че пробите на всички, имали досег със заразеното месо, са с отрицателни проби.

Животновъд: Ваксината срещу антракс не е задължителна, слага се само в някои райони

Преди години ваксината срещу антракс е била задължителна за всички животни. Сега обаче тя се поставя само за животните, които се намира...

Според него до инфекцията се е стигнало заради „типичен български тарикатлък”.

Професорът обясни, че антраксът е уникален с това, че може да живее над 10-15 години в природата. По думите му има три основни механизма на предаване на хора – покривен (при травма по време на работа с животни), хранителен (от заразени месо или мляко) и инхалаторен.

Последният е най-рядък, но е най-опасен и се използва за биологически оръжия – смъртността надминава 50%.

Проф. Плочев посочи, че кожната форма е по-лека, като всяка година с нея в болница влизат 4-5 българи, предимно ветеринари. Той посочи, че първите симптоми са гадене, повръщане и кръвоизливи, а мястото, откъдето заразата е проникнала, става нечувствително на болка.

От днес започва ваксинация на животните във Варненско

Днес започва имунизацията срещу антракс във варненското село Млада гвардия, където болестта отне живота на овчар преди дни заради зараз...

Според него ваксините за животни имат много висока ефективност. За хора има една слабо използвана ваксина, която трябва да се бие цели 6 пъти в рамките на месеци. Освен нея има и руски медикамент, който обаче Москва не изнася, посочи инфекционистът.

„Ние дължим на антракса шампанското”, разказа проф. Плочев. По думите му областта Шампан във Франция била с „черни полета, пълни с антракс”. Това накарало местните хора да изоставят животновъдството и да засадят лозя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com