България може да се сблъска със сериозни проблеми при екстрадирането на афганистанци

13476
България може да се сблъска със сериозни проблеми при екстрадирането на афганистанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Българските власти ще разчитат на съгласие от страна на Афганистан, за да връщат чужди граждани обратно. Това става ясно от споразумението между ЕС и Афганистан за реадмисия, подписано в началото на октомври. То дава възможност мигрантите да бъдат връщани обратно, но това ще зависи в голяма степен от добрата воля на приемащата държава.

Споразумението между ЕС и Афганистан (Joint Way Forward - JWF) предвижда афганистанците да бъдат връщани, но само след като са преминали всички процедури в съответната държава. В българските условия това значи да са кандидатствали за статут пред Агенцията за бежанците, да им е отказан статут и това да е потвърдено окончателно от съда. Едва тогава държавата може да приложи условията от споразумението, пише в. "Сега".

50 афганистанци си тръгват доброволно, още 200 ще ги последват

Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни, а други 200 предстои да бъдат въ...

Това обаче не се случва веднага. Държавата-член на ЕС събира данните на хората, които иска да върне и ги предава на Афганистан. Оттам имат един месец, за да направят проверка и да издадат пътни документи. Този срок може да е и двуседмичен, ако България даде доказателства, че въпросното лице е гражданин на Афганистан. В краен случай се предвижда страните от ЕС да могат да издават документи, с които чужденците да пътуват. Има и вариант афганистанци да се връщат с т. нар. недоговорени полети, като в този случай уведомлението трябва да се изпрати три седмици предварително.

МВР ще се сблъска със сериозни проблеми при прилагането на споразумението, казаха пред "Сега" източници от вътрешното ведомство. В масовия случай у нас афганистанците не чакат крайния резултат от процедурата за статут, а бягат още след отказа на Агенцията за бежанците. Тъй като повечето са в лагери от отворен тип, никой не може да ги спре. Освен това българските власти подозират, че преговорите с афганистанското посолство може да се проточат и извън уговорените срокове. В отговор на парламентарно питане преди няколко седмици вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че JWF няма правно обвързващ характер, а е политически документ.

Засега българските власти са успели да договорят връщането на 50 афганистанци обратно. Те обаче са се съгласили доброволно. Има договорка и за чартърен полет с общо 200 души през декември. Какво ще се случи след това, не е ясно. Именно върху доброволното връщане е акцент и в споразумението. Там е предвидено, че всички разходи по чартърните полети ще са за сметка ЕС. Във всеки един от тях може да се качват максимум до 50 души, които се връщат принудително. Деца без придружители няма да се връщат, ако не бъдат издирени роднините им или не се дадат гаранции, че има къде да останат в Афганистан.

Незаконните мигранти ще бъдат връщани с чартърни полети до Кабул. Освен това двете страни се договарят да построят специален терминал на кабулското летище, където да кацат въпросните полети.

Афганистанците остават най-много от всички мигранти, влезли в България през 2016 г.

7000 афганистански граждани са влезли на българска територия от началото на 2016 г. Това показват данните на Държавна агенция за бежанц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com