Пълна лъжа: България не може да връща мигранти без документи

4480
Пълна лъжа: България не може да връща мигранти без документи
Снимка: БГНЕС

Страховете относно оставането на нелегални и потенциално опасни мигранти не са страхове само в България. Темата с бежанската криза е водеща за цяла Европа от вече три години, но специално в България информацията относно някои явни факти често бива изкривявана – дали нарочно или поради незнание.

Едно такова изкривяване стана факт днес (29 ноември) в национален ефир – този на Нова телевизия. В сутрешния блок на медията г-жа Петя Георгиева, която има юридическо образование, заяви в прав текст, че нелегални мигранти от Афганистан и Пакистан не могат да бъдат връщани обратно, защото идвали без никакви документи, пишели на бял лист каквото си пожелаят и след това България им издава документи, което им дава основание да си останат у нас.

Австрия: Ние решаваме кой ще влиза в страната, охраната на границите е задача №1

Австрия е длъжна сама да изпълнява задълженията си и няма да позволи да бъде заплашвана от страна на Турция. Това каза австрийският ка...

Бърза проверка на Actualno.com обаче показа следното нещо – още на 30 май тази година Комитетът по граждански свободи към Европейския парламент одобрява предложение на Европейската комисия, съгласно което в рамките на ЕС да може да бъде издаван единен европейски пътен документ точно за хора без никакви документи. С този единен пътен документ се премахват пречките да бъде върнат обратно всеки мигрант от трета страна, който няма валидни документи. На 15 септември предложението на ЕК е одобрено и в пленарна зала на Европейския парламент, като в резолюцията пише следното: "Европейският пътен документ за връщане е валиден за еднократно пътуване до момента на пристигане в третата държава на връщане на гражданина на третата държава, който е обект на решение за връщане, издадено от държава членка" (чл. 3, т. 3). На 13 октомври тази година Европейският съвет окончателно превърна единния европейски пътен документ в закон в рамките на ЕС.

Извън наличието на този документ, всяка страна-членка на ЕС, включително България, може да издаде решение за връщане на гражданин на трета страна, който е влязал незаконно на нейна територия. Процедурите в рамките на ЕС са подробно описани на сайта на Европейската комисия. Издаването на такова решение става по съдебен път или от друг упълномощен за целта орган. При издаване на решение за връщане съответният човек трябва да напусне в срок от 1 до 4 седмици, но при изключителни обстоятелства – риск за националната сигурност, фалшиви факти и обстоятелства в молбата за получаване на убежище или виза и риск съответният човек да се укрие, срокът за напускане на съответната територия се съкращава до под 7 дни! При такива извънредни обстоятелства – риск за националната сигурност, опасност да се укрие, съответният мигрант може да бъде задържан, докато бъде завършена процедурата му по връщане в родната му държава.

Дори за тези мигранти, които кандидатстват за влизане по легален начин, няма гаранция, че ще бъдат приети. Всяка страна-членка, включително България, може да откаже да допусне гражданин на трета страна т.е. извън ЕС на територията си, ако той не представи необходимите документи и ако бъде счетено, че представлява заплаха за националната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите изслушват Главчев за увеличението на пенсиите

Премиерът с предизборна намеса - даде на ДАНС спирането на Симеоновския лифт

Няма смисъл: Социална комисия не прие увеличението на пенсиите, защото вече е факт

ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитие на туризма

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 2020 година

Проф. д-р Костадин Ангелов: Водоснабдяване, туризъм и ново бъдеще за затворената жп гара са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС за Елена

Прехвърлянето на топката за Симеоновския лифт започна: Председателят на СОС посочи кой е виновен

Асен Василев: Борисов иска да се пенсионира като президент, а Пеевски - да стане премиер

Ново проучване показва изненадващи нагласи на избирателите

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика