България през 2018 година: "Пирин не е баница"

4341
България през 2018 година: "Пирин не е баница"
Снимка: БГНЕС

​Краят на декември 2017 г. Правителството на Бойко Борисов обявява, че дава зелена светлина за втори кабинков лифт на Банско. Започва и серия от протести на природозащитници, които излизат на улицата с опасението, че зад "втората кабинка" прозират намерения за строителство в защитени територии в националния парк. Сагата "Пирин" е една от емблемите на 2018 г. в България, тъй като тя вкара управляващите в обяснителен режим и непрекъснати уверения към обществото, че законите на държавата ще работят в синхрон със законите на планината.

Слоганът "Пирин не е баница" огласяше площади, булеварди и улици не само в София, но и в много градове на страната и чужбина. Казусът влезе в съда и така до началото на декември 2018 г., когато петчленен състав на ВАС върна за ново разглеждане въпроса дали новият план за управление на парка подлежи на екологична оценка. А годината изтича и всички гледат към 2019-та. И към Темида.

"Мнозинството" иска втори лифт"...

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов се мотивира година по-рано за бъдещето на Пирин. Всъщност на повратното заседание на кабинета от 28 декември 2017 г. се оказа, че Димов е внесъл две точки, що се отнася до Банско и парка. Първата касаеше изменението на Плана за управление на "Пирин", като там е предвидено разширение на ски зоната, но можело да се строи само спортна инфраструктура, а засега нямало инвестиционни намерения.

Втората точка се отнасяше до втория лифт на Банско - ако бъде направено инвестиционно предложение, да може то максимално бързо да бъде одобрено, и то съгласно всички изисквания на закона.

По-рано Европейската комисия заяви, че България, като член на ЕС трябва да гарантира, че всеки план или идейност, които могат да засегнат зони от "Натура" 2000, в каквато зона е Национален парк "Пирин", задължително се подлагат на оценка за въздействие върху околната среда. ЕК напомни тогава, че в случай на неспазване на директивите, "не би се поколебала да започне процедура за нарушение" срещу официална София.

...но започнаха протести

Природозащитниците реагираха светкавично, като заявиха, че ще протестират по време цялото председателство на Съвета на ЕС, което официално започна на първи януари 2018 г. Основните опасения на еколозите бяха свързани с това, че построяването на втори кабинков лифт в Банско в крайна сметка ще доведе и до разширяване на ски зоната, а проектите на концесионера "Юлен" бяха обявени за унищожителни по отношение на биоразнообразието в парка. В София и Банско бяха организирани и контрапротестни акции в защита на решението на правителството. Във въздуха през цялото време висеше и въпросът кой е реалният собственик на ски зоната в Банско, като в публичното пространство бяха давани неколкократни отговори. "Всички знаят кой е реалният собственик на "Юлен" – за Цеко Минев става въпрос", заяви през февруари премиерът Бойко Борисов. По думите му омразата между Цеко Минев и "Зелените" поражда всичко това. Собственикът да излезе, да се разкрие и да каже кой е, добави тогава Борисов и отрече държавата да помага на "Юлен".

Само лифт, нищо друго

По време на представянето на приоритетите на страната ни относно българското европредседателство пред Европейския парламент министър-председателят обеща на еколозите, че освен втори лифт, на Банско няма да се случи нищо друго – така, както продължавала борбата с корупцията и контрабандата. Според Борисов твърдението на лидера на "Зелените" в ЕП Ска Келер за парк "Пирин" не било вярно – че представлява пример за уязвимост по отношение на върховенството на правото.

"Специално искам да отговоря на "Зелените", защото аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е гарантирано от нашето правителство. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят щъркелчетата, от едно щъркелово гнездо. Карал съм министри лично да пренасят блатни кокичета, за да не остане смачкан стрък. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за вълци, мечки, костенурки. Това, което са ви казали (бел. ред. - за парк "Пирин") - става въпрос за втори лифт. Сега има само един лифт и с часове туристите чакат на опашка. Става въпрос само за втори лифт. Сега тези хиляди туристи се качват с коли в планината. Десетки дървета около пътя загиват. Гарантирам, че не само няма да се допусне незаконна сеч. В последните години България е първа в Европа по нови гори. Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи", обясни тогава българският премиер.

В опит за потушаване на напрежението, но...

Големият български алпинист Боян Петров, трагично изчезнал в Хималаите в края на пролетта, през януари представи предложения за решаване на казуса "Пирин" - точка по точка. Тогава той сподели, че хора от Банско са му сигнализирали, че първата кабинка може да бъде направена така, че да поеме всички туристи, като и да бъде оптимизирана за пускане в по-ранен час и с по-висока скорост. Месеци по-късно обаче предложенията на алпиниста останаха да висят във въздуха - особено след като съдбата на парка влезе в съдебната зала. А него вече го няма, за да може с енергията си да ни буди като общество в защита на българската природа.

...акциите продължиха

Протестиращите въобще не възприеха твърденията на управлението, че се грижи за доброто бъдеще на природата и продължиха с различни акции на ключови места в София, страната и чужбина. Те сезираха Европейската комисия, изпратиха на Бойко Борисов бурканчета с въздух от Пирин и т.н. Премиерът ги призова "да се спрат с тези протести". В Давос на баир 10 лифта... Броя, броя, броя... А тук - протест, протест, протест за един лифт", възмути също лидерът на ГЕРБ. Той повтори, че разрешението на правителството е дадено само за строителство на водохващания за питейна вода. "Една керемида повече няма да се допусне. А ако има повече - излизаме на протест и ние", обеща той. Борисов напомни на протестиращите, че акциите им струват пари, защото трябва да се плаща извънреден труд на полицаите, а това значи разходи и за самите протестиращи като данъкоплатци.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов също неколкократно беше под директния прицел на еколозите. Той обаче определи протестите им като политически заради това, че зелени партии били начело на недоволството.

Скандали, Пирин, скандали...

Програмният директор на Българската национална телевизия (БНТ) и водещ на публицистичното ежедневно предаване "Още от деня" Емил Кошлуков блесна със показване на среден пръст в ефир в разговор за бъдещето на Пирин между съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов и бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова. По-рано пък еколозите протестираха и пред сградата на обществената телевизия заради това, че БНТ значително "намали" бройката им по време на едно от отразяванията на протестите. Кошлуков обаче още си е на поста, като СЕМ единствено реши да го глоби с 3000 лева.

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент Ска Келер също се включи в призивите за оставка под прозорците на властта. Тя посочи пред Actualno.com, че Брюксел носи посланието за подкрепа към протеста, а присъствието ѝ разгневи партията на все още изпълняващият тогава длъжността вицепремиер Валери Симеонов.

"Да намажем ските на Ска Келер" – с такова заглавие НФСБ на Симеонов, който най-силно лобираше в подкрепа на промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, пусна официална позиция срещу участието на Келер на традиционния протест срещу правителственото решение за Пирин. Политическата формация поиска тогава незабавно МВнР да обяви Келер за персона нон грата, както и да я експулсира от България "с камионетка до Капъкуле". Според НФСБ Келер, която била "нагла и самонадеяна особа", завършила "университета "Шабанчъ" в Истанбул", е "каканижела" с "очевидно неадекватен вид" пред "услужливите български медии" за "оставка на български министър" и "отмяна на решение на суверенното българско правителство", като дори си позволила да говори за "преразглеждане на проекта за магистрала на Кресненското дефиле".

"Не ми се е случвало досега член на правителство да иска да ме изгони - нито в Европа, нито някъде по света", каза Келер специално за Actualno.com. Заради острата реакция на партията на Валери Симеонов към евродепутатът, правителството се разграничи от думите на НФСБ.

Даваш ли, даваш концесия?

Междувременно се появи информация, че държавата е получила над 2,5 млн. лв. концесионни такси от ски зона "Банско" за периода между 2002 и 2016 година, докато концесионерът на ски зоната "Юлен" е получил поне 4 пъти повече. Това потвърди неправителствената коалиция от граждански групи "За да остане природа в България" на база на своя проверка, направена по-рано, и изнесена през февруари тази година. Според цитираните данни от природозащитниците концесионерът е получил парите през министерствата на спорта, икономиката и туризма и община Банско. "Те са предоставяли средства на ски федерацията, която след това се е разплащала със същия концесионер за наем и подготовка на пистите за световни и европейски купи и състезания по ски, сноуборд и биатлон от 2007 година насам. Тази разлика, освен всичко друго, показва, че концесионните плащания на концесионера изобщо не съответстват на реалните му приходи", отбелязаха тогава еколозите.

Те изнесоха данни, според които за периода 2002-2016 г. концесионерът "Юлен" заплаща на екоминистерството 2,673 млн. лева концесионно възнаграждение. Общо това е по-малко от средствата, които концесионерът получава само през 2012 година от ски федерацията за наем на пистите за световните купи по ски алпийски дисциплини - мъже и жени в Банско - 2,710 млн. лева. Тези средства са част от общата субсидия от 3,418 млн. лева на спортното министерство към ски федерацията за 2012 година. За периода 2009-2016 година ски федерацията е получила от държавата 28,372 млн. лв., което е 81% от общият ѝ бюджет от 35,199 млн. лв., казват природозащитниците. От тези 81%, 4 % са субсидии за провеждане на международни състезания или 15,039 млн. лв. За периода 2006-2016 г. ски федерацията е получила от държавата общо 32,723 млн. лв. "В същото време, според Търговския регистър, от 2012 г. насам концесионерът е на загуба", считат още зелените организации.

Прокуратура и съд в ход за "Пирин"

Сагата продължи с намесата на главния прокурор Сотир Цацаров, който разпореди през март проверка на концесията на ски зона Банско в Националния парк, която включваше и изясняване на реалния собственик на "Юлен". Стана ясно, че причината за проверката е сигнал на партия "Зелените" от 26 февруари до Цацаров, в който са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договора за отдаване на концесия на територия в "Пирин".

В края на април пък Върховният административен съд (ВАС) реши, че планът за парка трябва да мине екооценка. Така тричленния състав на съда отмени решението на министъра на околната среда и водите, в което се казва, че не трябва да се прави екологична оценка към новия план за управление на "Пирин".

И още: в края на юли пък отново тричленен състав на Върховния административен съд отмени промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерски съвет с Решение 821/29.12.2017 г. Административното дело беше образувано по жалби на две физически лица - на „WWF Световен фонд за дивата природа, Дунавско–Карпатска програма България” и на Асоциацията на парковете в България.

"Ще скоча и ще се удавя"

"Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя". Това от своя страна заяви Валери Симеонов по повод постановлението на ВАС да отмени промените в плана. Думите на лидера на НФСБ касаеха обаче варианта решението да остане такова окончателно. Съдът тогава отхвърли решението на правителството, което позволяваше да се строи втори лифт, спортна инфраструктура и водохващания за машини за сняг в защитената зона на планината. Симеонов също така посочи, че правителството ще обжалва решението на съда.

Междувременно се оказа, че явно е тайна колко точно е платила държавата за посещението на Валери Симеонов и делегация от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в Бахрейн. Това стана ясно, след като от администрацията на Министерски съвет и МОСВ де факто отказаха да отговорят конкретно на въпроси, изпратени от Actualno.com по Закона за достъп до обществена информация.

Симеонов представляваше България в Бахрейн на заседанието на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО на 28 юни, на което бяха обсъдени опасенията на организацията, свързани с опазването на Национален парк "Пирин" като обект на световното наследство. Експертите на ЮНЕСКО пък потвърдиха страховете за "Пирин" на българските природозащитни организации.

Дали се вижда финалната права на сагата?

През октомври "Капитал" писа, че цели 10 години "Юлен" не е плащала екотакса на държавата за ски зоната в Банско. Това се разбра от решение на Окръжния съд в Благоевград, в който фирмата е осъдена да плати само част от дължимите такси, тъй като останалите са били погасени по давност заради бездействието на държавата. Освен това решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

В началото на този месец правителството нареди на министър Нено Димов да проведе преговори с концесионера, с които да постигне изменение на концесионния договор и да го допълни, така че да е съобразен с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров. А предложението на Цацаров по същество бе "Юлен" да ползва 99,55 хектара площ съгласно Териториално устройствен план (ТУП), защото в момента ползва повече.

Освен това решението на петчленен състав на ВАС за това дали новият план за управление на Национален парк "Пирин" подлежи на екологична оценка се върна за разглеждане от нов тричленен състав. Причината е, че предишният тричленен състав на ВАС не е разгледал и тълкувал всички доводи на природозащитниците за това, че планът трябва да мине на екологична оценка.

Декември поднесе и още една новина по темата с реалния собственик на концесионера на зоната в Банско. На среща с трима министри ски легендата Марк Жирардели се представи за 100% собственик на "Такс сървисиз лимитед", която от своя страна е мажоритарен собственик на "Юлен". Това отново разбуни духовете в екосредите у нас.

За капак, на финала на година по изключително заобиколен начин парламентът прие законова поправка, която засяга парк "Пирин". Опасението е, че с поправката се създава възможност "Юлен" законно да направи водохващания от води в защитени територии на парка и да ползва водата за машини за правене на сняг. Още машини - още територия за ски писти, но къде, е поставеният въпрос в случая. А протест вече е обявен, пак между Коледа и Нова година - на 27 декември, в 8:30 часа пред Министерския съвет. Има и обещание от "За да остане природа в България" да сезира Европейската комисия заради новия закон.

Така в края на 2018 г. сагата "Пирин" продължава, като остават отворени множество въпроси за бъдещето на националния парк и неговото стопанисване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com