X
 
 

ВАС отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин"

2152 6
photo of ВАС отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин"
Снимка: БГНЕС
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени (с решение 10238/27.07.18 г.) промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерски съвет с Решение 821/29.12.2017 г.

Административното дело беше образувано по жалби на две физически лица - на „WWF Световен фонд за дивата природа, Дунавско – Карпатска програма България” и на Асоциация на парковете в България.

ВАС: Планът за "Пирин" трябва да мине екооценка

Тричленен състав на Върховният административен съд отмени решение на министъра на околната среда и водите, в което се казва, че не тряб...

Според върховните съдии при издаване на обжалвания административен акт са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е изискването за планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда.

Тричленният състав смята също, че административният акт не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно: опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото. В чл. 2, ал. 2 ЗЗТ изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

Какво се казва в решението на съда?

Строителството на нови ски писти и прилежащата към тях инфраструктура противоречи на режима на територията по чл. 21 на Закона за защитените територии. Тоест няма как да строят ски курорти в националните паркове, уточняват още от неправителствената организация "За да остане природа в България".

Георги Икономов: Има тотално неразбиране за Банско, даже и от ЮНЕСКО

Георги Икономов е кмет на Банско за втори мандат. Преди това е бил народен представител, председател на Общинския съвет. Завършил е УНС...

Съдът посочва, че строителството на водохващания без посочване, че са само за питейни нужди, противоречи на режима на територията, определен от чл. 21 от Закона за защитените територии.

Става ясно, че преди промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" да бъдат приети от Министерски съвет през декември 2017 г., те е трябвало да бъдат подложени на процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, каквито обаче не са били направени. Това се налага, защото те засягат защитени зони и трябва да се приложи европейската Директива за екологична оценка.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Нина 5 Нина преди 1 година Профил на трол?
  Оффф, дано най-накрая разрешат втория лифт в Банско. Положението сега е ненормално.
 • ЕкоРеалност 4 ЕкоРеалност преди 1 година Профил на трол?
  Еко организацийките около Тома Белев ще гушнат едно торба с кинти, за да изготвят въпросната еко оценка. Затова се натискат толкова много, че видиш ли без нея не можело.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Зелените родоотстъпници да не се радват, има и обжалване.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Трябва да си бая тъп, за да не се досетиш, че става дума за лобизъм на зелените. Нагла паплач! Не се отказвате да надувате гайдата и да лапате пари за всяка от безмислените ви каузи!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Нека ревът на цековите тролове да започне сега )))
missing image
Дневен хороскоп за 17 септември

Овен Това е ден, в който ще може да постигнете чудеса. Трябва само да сте напълно праволинейни и да не се отклонявате със странични дейности от...