Българинът гледа на брака либерално, може да живее добре с над 1000 лева на месец

5529
Българинът гледа на брака либерално, може да живее добре с над 1000 лева на месец
Снимка: БГНЕС

Според българите жената е млада до 39 години, а след 46 вече е стара. Мъжът се смята за млад до 42, а за стар след 66 години. Това показва изследване на „Галъп Интернешънъл". Проучването отчита и либерализиране на отношението към брака. 80% приемат за нормално съжителството без брак на двойки с едно или повече деца. Малко над хиляда лева е личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре, допълва "Дарик нюз".

За една жена може да се каже, че е млада до 39-годишна възраст, а за един мъж - до 42. Старостта според масовите разбирания на българина при жените започва на 64, а при мъжете на 66 години. Анализирайки цифрите, се вижда, че четири години делят младия мъж от вече старата жена. Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става горната граница на младостта, а началото на старостта се отлага.

Общество от слепци

Три бяха изключително важните новини вчера, 12 ноември, които си минаха все едно не са се случили – списък с това кои видове депо...

Според данните на проучването официално сключеният брак е подложен на съмнение като ценност. 80% от запитаните смятат, че семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време. Макар и по-малък процент това мнение споделят дори хора на възраст над 60 години. В същото време обаче, да имаш деца си остава безусловна ценност. С твърдението „Животът е безсмислен, ако нямаш деца" са съгласни 86%, а само 7% са на обратното мнение.

Личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре, е 1351 лева. Мъжете искат да получават повече пари.

„В представата на българина все още съществува концепцията, че мъжът трябва да изкарва повече пари в едно семейство, да бъде много по-добре финансово за разлика от жената", каза социологът Евелина Славкова.

Тя допълни, че хората, които получават доход над 1000 лева, са склонни да увеличават своята граница и биха искали да получават над 1500 лева. Хората с по-ниски доходи посочват, че биха определили живота като добър, ако получават около 1000 лева.

Доверието към кабинета е 26%, сочи проучване

Хората искат стабилност, а не резки промени. По нива на стартово доверие правителството прилича най-вече на другите кабинети, създаде...

Според изпълнителния директор на „Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов очакванията на българите за месечния им доход са умерени.

„Вярно, когато хората имат по-голям доход, ще мечтаят за още по-голям, но някак мечтите не са алчни. Вижда се, че има места в България, където 1351 лева звучи като химера. Това е число, за което малцина могат да си помислят", каза той.

Според резултатите на изследването перспективите пред жените в българската политика стават все по-сериозни. Проучването е направено на два етапа през септември и октомври сред над 2000 души в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com