Българинът вече не е най - бедният в ЕС, но най - недоволен от заплатата си

8115
Българинът вече не е най - бедният в ЕС, но най - недоволен от заплатата си
Снимка: iStock/Guliver

В България има по -малко хора от Румъния, но средната оценка на жилищните условия е по -ниска. Условията на живот в България в много отношения не са най -лошите в целия Европейски съюз, но българинът определено не е доволен от тях. Това се доказва от сравнителните данни на Евростат за качеството на живот, публикувани във вторник.

Например средният годишен доход на българин е 4612 евро, докато в Румъния той е 4267 евро и е най -ниският в Европейския съюз. Данните обаче показват, че румънците оценяват финансовото си състояние на 7,3 пункта по 10-точкова скала, а българите на 5,4. 70,6% от българите оценяват финансовото си състояние като много лошо, докато в Румъния само 25,7% от хората се оценяват като такива. Разбира се, и двамата членове са в дъното на таблицата за изплащане. В Австрия средният годишен доход е 26 555 евро, в Германия 23 515 евро, а в Гърция 8 777 евро. Това не е средната работна заплата, която е много по -висока, а средният доход, който включва както пенсии, така и социални помощи и се отнася за цялото население, а не само за работещите, пише "24 часа".

Всеки десети българин консумира алкохол ежедневно

България е сред топ пет на страните от ЕС с най-голям дял на хората, които пият всеки ден. 10,2% от българите употребяват алкохол ежедн...

Сравняването на България и Румъния по отношение на оплакванията за заетост и безработица показва същите тенденции. В Румъния 65,6% от хората в трудоспособна възраст имат работа, а в България – 68,5%. Но в България средната оценка за работа е 6,4, а в Румъния е 7,2 по 10-балната скала. Същото е и с условията на живот. Румънците определено живеят по -близо заедно от българите – 45,1% от румънците живеят в къщи, които нямат отделна стая за всеки човек над 18 години, докато в България 39,5% от населението е в това положение. Румънците обаче са по-доволни от условията си на живот, тъй като им дават средна оценка 7,4, а българите 6 по 10-бална скала.

Самооценките на здравето и околната среда обаче изглеждат по-адекватни. 71,2% от румънците оценяват здравето си като „много добро“, както и 67,2% от българите. Но това горе -долу съответства на средната продължителност на живота, която в Румъния е 74 години и 1 месец, а в България – 73 години и 5 месеца.

Що се отнася до околната среда, самочувствието също изглежда адекватно. В Румъния хората оценяват качеството на въздуха като 7,4 по 10-точкова скала, докато в България е 5,2. Но това съответства на замърсяването с фини прахови частици от 10 микрона, което в Румъния според последните данни е 25,6 милиграма на кубичен метър, а в България – 30,4 милиграма.

Румънците определено имат повече вяра в своите съдебни институции и в Европейския парламент. Северната ни съседка има 55% от хората, които се доверяват на Европейския парламент, докато нашата има 45%. У нас средната оценка, определена от правосъдната система, е 3 по 10-бална скала, а в Румъния е 5,8. В крайна сметка българите са най -разочарованата нация в Европейския съюз. Няма други толкова ниски резултати, колкото 5.4. Румънците оценяват общата си удовлетвореност от живота като 7,3 по 10-балната скала.

Проучване: Младите българки са все по-мързеливи

Повече от един от пет (21.2%) млади хора в България не работи, не се образова и не се обучава за някакви нови умения. Разликата между м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com