България изпадна до Барбадос и Гренада по Индекса на ООН за човешкото развитие

7970
България изпадна до Барбадос и Гренада по Индекса на ООН за човешкото развитие
Снимка: Getty Images

България изпадна от най-високата категория държави в класацията, с която ООН измерва Индекса на човешкото развитие. В доклада на организацията за 2021/2022 страната ни заема 68-о място – непосредствено след Албания, и е сред първите държави във „втора дивизия“, наречена високо човешко развитие.

Преди това България беше в първа категория – много високо човешко развитие. Сега лидер в цялата класация е Швейцария, която изпреварва Норвегия. Трета е Исландия, а четвъртото и петото място са за Хонконг и Австралия. Дания, Швеция, Ирландия, Германия и Нидерландия допълват топ 10.

Индексът на човешкото развитие на ООН, който се следи от 1990 г., за да се измерят и други характеристики на благосъстоянието освен икономическия растеж, взема предвид фактори като продължителност на живота, достъп до образование и личните доходи като измерител на качеството на живот.

Страната ни е с индекс 0,795, колкото има и Гренада. Точно зад нас са страни като Барбадос, Антигуа и Барбуда, Сейшелите, Шри Ланка, Босна и Херцеговина, Иран, Украйна, Северна Македония и др. Интересното е, че България изпреварва Китай, който е на 79-о място.

На най-високо място в категория „високо човешко развитие“ е Албания (№67). България е единствената държава в ЕС, която не намира място сред най-високо развитите страни. Слизаме с 4 места надолу, като Сърбия, Черна гора и Грузия ни изпреварват.

Средната продължителност на живота у нас е 71,8 г., като 13,9 от тях са прекарани в образование. Средният личен доход е 23 071 щатски долара годишно. Той е по-висок от този на Албания и на някои от страните от първата категория, но не е единственият показател, който се отчита, и това обяснява по-ниската позиция на България.

За справка – лидерът Швейцария е със средна продължителност на живота от 84 г. Средно от тях 16,5 г. преминават в образование. Средният личен доход на швейцарците е 66 933 долара годишно.

Най-слабо развитата държава според Индекса е Южен Судан – под №192. Там средната продължителност на живота е 55 г., от които 5,5 г. средно се прекарват в образование, а личният доход е 768 долара на година. В най-долната част от класацията са още Нигерия и Чад.

Румъния е последна по развитие сред държавите от ЕС, въпреки че се изкачва с 15 места до 53-ата позиция. Тя е изпреварена от Словакия (45) и Унгария (46).

От съседните ни страни най-високо се намира Гърция – на позиция №33. Продължителността на живота там е 80,1 г. с 20 г., прекарани в образование. Средният годишен доход е малко над 29 хиляди долара. Турция заема 48-о място.

„Пандемията и различните кризи, с които човечеството се сблъска през последните години са изтрили десетилетия напредък по отношение на продължителността на живота, образованието и икономическия просперитет", гласи докладът на ООН. В 9 от 10 държави качеството на живот е спаднало по Индекса на човешкото развитие на организацията. Всичко това е следствие на COVID-19, войната в Украйна и въздействието на климатичните промени.

Тазгодишният индекс се основава на данни от 2021 г., но според един от авторите на проучването Ахим Щайнер „перспективите за 2022 г. са мрачни“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com