Българите в Македония - за пръв път официално в документ на ЕП

15919
Българите в Македония - за пръв път официално в документ на ЕП
Снимка: БГНЕС

Днес Европейският парламент гласува Резолюция за напредъка на Република Македония за членство в Европейския съюз. За първи път в официален документ на ЕП е записано, че „задължава властите в Македония да работят за преодоляването на различията между етническите и националните групи, в това чисто гражданите с българско национално съзнание", съобщава пресцентърът на ВМРО-БНД.

Европейският представител от ВМРО Ангел Джамбазки коментира този факт като ключов и благодари на всички български евродепутати, на своите колеги от групата на Европейските консерватори и реформисти, както и на други групи в ЕП, които подкрепиха това решение.

ЕК: Без значение кой подслушва, Македония трябва да разследва обвиненията

Еврокомисарят за съседски отношения и политика на разширяване Йоханес Хан заяви, че ЕК е загрижена заради политическата ситуация в Маке...

Властите в Република Македония трябва да се съобразят стриктно с резолюцията на Европарламента, за да продължат разговорите по присъединяване към Съюза.

Другите заложени в резолюцията задължителни препоръки към Македония са да спре езика на омразата към България, да спре да изопачава българската история, да гарантира правата на всички национални общности да ползват родния си език като официален, като и да имат медии на този език, да имат право на свои обществени и политически организации.

Евродепутатът Ангел Джамбазки направи повече от 30 предложения за промени на доклада за Македония, за да бъдат защитени правата на сънародниците ни там. Българските представители в ЕП Сергей Станишев и Андрей Ковачев също участваха активно в дебата по темата и внесоха предложения в същия дух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com