Българска генерична фармацевтична асоциация: Няма риск от недостиг на лекарства

3011
Българска генерична фармацевтична асоциация: Няма риск от недостиг на лекарства
Снимка: iStock/Guliver

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) следи с непрекъснато внимание, ангажираност и съпричастност развитието на пандемията от COVID-19 и осигуряването на българските граждани с лекарства.

Искаме да уверим българското общество, че към момента не се наблюдава риск от недостиг на лекарствени продукти в България. Нашите компании поддържат резервни наличности, както на субстанции за производство, така и на готови лекарствени форми за справяне с кризисни ситуации като настоящата, заявяват от асоциацията.

БГФармА, в която членуват 16 български и международни компании, заявява най-отговорно, че процесът на производство на лекарства за милиони български граждани продължава и ще продължи без прекъсване! Пациентите ще разполагат с необходимите генерични медикаменти за лечение на своите остри и хронични заболявания! Разчитаме на професионалното поведение на нашите колеги - търговците на едро и аптеките да осигурят непрекъснато и редовно доставяне на медикаменти по веригата производител - търговец на едро - аптека и зареждането на максимално широка номенклатура от медикаменти в аптеките, за да не се получават откази по логистични причини.

НЗОК удължава служебно протоколите на хронично болните

Националната здравноосигурителна каса(НЗОК) удължава служебно протоколите на хронично болните пациенти. Това ще стане от 16 ноември, ко...

В държавата има ясна организация и отговорни лица за всекидневен мониторинг за наличностите на лекарствени продукти, складови наличности и линиите на доставка.

Задачата на БГФармА и нашият дълг към българското обществото съвпада напълно с Приоритетите на нашите европейски партньори от Medicines for Europe, а те са осигуряване на непрекъснато производство и доставката на лекарства;

Сигурност и защита за работещите в стотиците заводи за генерични медикаменти в България и Европа, за да може да продължи безпроблемно производственият процес;

Тясно сътрудничество и подпомагане на действията на здравните институции в държавата.

Искри между Лекарския съюз и фармацевтите заради снабдеността с лекарства

Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз (БФС), че недостигът на лекарства се дължи на факта, че лекари изписват г...

Въпреки че генеричните производители са изправени пред сериозни предизвикателства в условията на повишени цени на субстанции за лекарства, повишаване на себестойността на произведените медикаменти, нарастващи допълнителни финансови тежести върху компаниите, ние ще продължим да изпълняваме своя дълг към обществото: осигуряване на непрекъсната наличност и достъп на българските граждани до лекарства, както за лечение на COVID-19, така и за терапия на масовите социално-значими заболявания.

Важно е дори и в тези дни на развихрила се пандемична вълна да не се допуска разстройване на системата за осигуряване на лечението на гражданите, заявяват от асоциацията. Това може да се постигне само при тясно сътрудничество между лекарите, предписващи медикаментите, фармацевтите, които ги отпускат, както и гражданите, които посещават аптеките.

Призоваваме българските граждани да запазят спокойствие! Не се презапасявайте с медикаменти, особено антибиотици, антивирусни средства, лекарства, предотвратяващи кръвосъсирването, дори да имате възможност без предписание да ги закупите от аптеката. Самолечение, особено с лекарства, отпускани с рецепта, в много случаи може да има неблагоприятни, дори фатални последици!

Единствено с усилията и самообладанието на всички български граждани, заедно ще можем да се справим и преминем през коварната епидемия! Не забравяйте - Optimum medicamentum quies est - Спокойствието е най-доброто лекарство, призовават още от асоциацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com