X
 
 

Българската асансьорна асоциация: Ползвателите са виновни за лошото състояние на асансьорите

2280 3
photo of Българската асансьорна асоциация: Ползвателите са виновни за лошото състояние на асансьорите
Снимка: БГНЕС
До 2024 г. всички асансьори трябва да бъдат с автоматични врати. Това е едно от изискванията на обновения европейски стандарт, свързан с безопасността и поддръжката на съоръженията. Бъдещите изменения в наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор над асансьорите бяха обсъдени на среща в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, в която участваха и браншови организации. 90 000 от асансьорите у нас са над 30-годишни.

В интервю за БНТ председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков заяви, че настояват за оставката на цялото ръководство на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН):

Прокуратурата разследва пропадането на асансьора във варненската МБАЛ "Света Анна"

Досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост е започнала районната прокуратура във Варна, след ка...

"Вече 2 години от бранша си губим времето.... Вчера ни беше предоставен един документ, проект на министерско постановление, който всички членове на консултативния съвет отхвърлиха, защото това е един пасквил, изготвен от хора, които нищо не разбират от този бранш и функционирането на този бранш."

По думите му "в този документ би трябвало да бъдат заложени правила и принципи на базата на Европейската директива за европейските стандарти за безопасност на асансьорите. Нищо такова не беше предложено, а бяха предложени такива неща, които бяха абсолютно неизпълними. Например, да се вписват в регистър, който почти не работи, всички функционални проверки, които трябва да се правят месечно или годишно, които възлизат на над 1 млн. и 400 хиляди."

Според Маринков това е абсолютно неизпълнимо и ненужно. Ако това не е възможно е предвидено да се слагат табелки и да се обучават хората как да се пазят от опасните асансьори.

По-голямата част от членовете в консултативния съвет предложиха да се създаде нова работна група от професионалисти, които са три месеца да изготвят нова наредба, каза още той и допълни, че "две от организациите предложиха да се върнем от началната точка от преди две години и председателят на ДАТМ прие точно това предложение, категорично сме против и ще настояваме да не се приеме това решение."

ДАМТН проверява асансьора, в който загина 10-годишно дете

Екип на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извършва проверка на асансьора, в който беше открито тялото на заг...

По думите му има решение, като се сменят вратите на старите асансьори с кабинни врати, за да няма возещият се досег до стената и да бъде в безопасност. Необходимо е и да се сложи ламарина и устройство за контрол на товара.

Според Маринков "причината за лошото състояние на асансьорите започва от ползвателите, защото не желаят да заделят пари за ремонти и нормална поддръжка, плащат символични пари. Заради това асансьорните фирми не могат да си вършат работата и да ги поддържат, както трябва. Трябва да има контрол и надзор, но той е абсолютно фиктивен и всички тези фактори довеждат до амортизацията на асансьорите и са опасни не отговарят на никакви европейски изисквания за безопасност. Жилищните сгради трябва да бъдат надзиравани от частни лицензирани органи в държавните и общински от инспектори на ДАМТН."

Председателят на Българската асансьорна асоциация беше категоричен, че надзорът и проверките са абсолютно фиктивни и така не може да продължава.

Според Маринков има ресурс това да се промени, но няма воля и регламент, с който да е заложено, че този, който не си е свършил работата трябва да отговарят по Наказателния кодекс.

Стотици хиляди асансьори в България са опасни за живота

Затвор за домоуправители, които пускат неизправни асансьори. Това е едно от предложенията, които се правят от асансьорния бранш –...

Междувременно от ДАМТН съобщиха, че по време на срещата, под втора точка от дневния ред, е бил обсъден и Проектът за изменение и допълнение на Наредба за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори (НАБЕТНА). Членовете на съвета взеха решени всеки един от тях да предостави на ДАМТН своето финално становище по последния работен вариант на подзаконовия нормативен акт. По този начин Консултативният съвет ще продължи последователната си работа по надграждането на общите политики и стратегии в областта на безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьорните съоръжения, твърдят от Агенцията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ясно. Да влезе убитият! Прочее, возил съм се на един асансьор в центъра на София, в една сграда, няма да кажа коя, от времето на Втората Световна Война, германски е. Е, още работи. И нищо му няма. Сигурно аз съм първият човек който се е возил на него от 09.09.1944 г. до ден днешен???
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Извод: Който иска да не е виновен, да не ползва АСАН-сьор!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Точно така. Ползвателите са виновни и за късащите се въжета на падащите асансьори!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално