Български и американски военни демонстрираха способности на полигон „Ново село“

4308
Български и американски военни демонстрираха способности на полигон „Ново село“
Снимка: Министерство на отбраната

В рамките на посещението си в България новият командир на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол адмирал Стюърт Мънч посети учебен полигон „Ново село“ и се запозна с процеса на съвместна подготовка на бойната група в България. Заедно със заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов той наблюдава демонстрации на способности в съвместни действия на български и американски военнослужещи.

В демонстрациите участваха българска механизирана рота и американски пехотен взвод с поддръжката на екипаж на безпилотни летателни апарати от 61-а механизирана бригада. Военнослужещите показаха високо ниво на подготовка при съвместни действия за настъпление, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Завръщане с гръм и трясък": НАТО разполага американски войници в България

НАТО разполага американски войници в България като част от плановете на Алианса да брани източния фланг. Това съобщава мисията на САЩ...

Гостите  наблюдаваха и статичен показ на въоръжение и техника, използвани от формированията от бойната група, в който участваха и представители на италианската армия с командир полковник Франческо Алаймо.

Адмирал Мънч даде висока оценка на способностите, които бойната група е постигнала в процеса на съвместната  подготовка с участието на български и американски военнослужещи. „Всички ние, страните членки на НАТО, заедно изграждаме колективната отбрана и чрез създаването на бойните групи осигуряваме допълнителни сили за укрепване на възпирането и отбраната на Алианса“, заяви той.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави военнослужещите за постигнатото ниво на оперативна съвместимост. „Вие показахте, че тренирате упорито и действате като един тим. Това е още една възможност да покажем нашата решимост да работим съвместно със съюзниците за суверенитета и независимостта на нашата държава и на страните членки на НАТО“, отбеляза той.

Командирът на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол адмирал Стюърт Мънч се запозна с мисията, структурата и основните задачи на Съвместното командване на силите (СКС) на брифинг, изнесен от полковник Христо Христов – заместник-началник на щаба на СКС по операциите. Състоянието и основните предизвикателства пред бойната група представи нейният командир подполковник Велин Кехайов – командир на 42-и механизиран батальон от състава на 2-а Тунджанска механизирана бригада.

Вижте кое място заема България по военна мощ в света

България е класирана на 67-о място по военна мощ в света.  Това показват данните на годишния доклад „Global Firepower&rdquo...

Демонстрациите на учебен полигон „Ново село“ наблюдаваха и заместник-командирът на Многонационалната дивизия „Югоизток” в Румъния бригаден генерал Пламен Йорданов, командирът на 2-а механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов и заместник-началникът на щаба на Сухопътни войски полковник Васил Енчев.

Бойната група се сформира на територията на нашата страна съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май 2022 г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните членки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com