Българският фармацевтичен съюз е против мобилните аптеки

6539
Българският фармацевтичен съюз е против мобилните аптеки
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Българският фармацевтичен съюз предлага да се забрани разкриването на нови аптеки в големите градове. Предложението е това да стане със специален Меморандум преди изработването на Националната аптечна карта, предаде БНР.

Забраната не трябва да важи за малките населени места без достъп до фармацевтична грижа и без да засяга възможността да се открива денонощна аптека, където няма такава, каквито текстове са залегнали в законопроекта.

Персоналният код за аптеките ще е свързан с роднините до трето коляно

Роднините или асистентите на тежко болни пациенти ще могат да купуват лекарства от аптеките с идентификационен код. Това съобщи заместн...

Според Съюза трябва по-прецизно да се регулира и разкриването на филиали на аптека в населени места, където няма нито една - ограничението трябва да е до три нови адреса.

Според Българския фармацевтичен съюз откриването на мобилни аптеки също крие твърде висок риск от проблеми с качеството на обслужване, което може да застраши здравето на пациентите. Това според Съюза може да доведе до безконтролното отпускане на лекарствени продукти с неустановен произход или от неквалифицирани лица.

Подобна практика на мобилни аптеки не е приета и утвърдена в държавите-членки на ЕС, единствено във Великобритания под формата на "мобилен фармацевт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com