Българските автомобилисти искат криминализиране на превъртането на километражи

2330
Българските автомобилисти искат криминализиране на превъртането на километражи
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) стои твърдо на позицията, че трябва да бъде забранена дейността на фирми, предлагащи услуги за намаляване на показанията на километражите и манипулиране на реалния пробег на колите.

Тази дейност трябва да се криминализира.

Предлагаме в най-кратък срок тази мярка да бъде разписана и предложена в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание, заявяват от СБА.

От Съюза пишат още:

"Трябва да се има предвид, че през май 2018 година влиза в сила директива на Европейския парламент, която дава решение на посочения проблем. Смятаме, че същата трябва да бъде транспонирана и в българското законодателство.

Манипулираните километражи на автомобили втора ръка в България не са непознат феномен. Всички знаем, че автотърговците често прибягват до тази практика. Трябва да имаме предвид, че над 70% от регистрираните МПС в България са на възраст от 10 до 20-годишни, като дялът на закупените нови автомобили е много малък.

В България няма изследване, което да покаже реално какъв процент от автопарка е с манипулирани километражи. В Германия обаче такова проучване е правено. По данни на тяхната полиция и на най-големия автомобилен клуб в страната ADAC всеки трети автомобил на пазара е с подправени данни за пробега. Това е проблем на полицията, защото в Германия превъртането на километражи е криминално престъпления и се наказва с до 1 година затвор.

Във федералната република още се помни едно журналистическо разследване на AUTO BILD със скрита камера, което преди няколко години показа истинските мащаби на тази престъпна дейност и печалбите, които се генерират от нея.

Българите с коли на лизинг за 1 млрд. лв.

Българите карат автомобили на лизинг на обща стойност 917,8 млн. лв., показва статистиката на Българската народна банка за лизингови...

Според немската полиция икономическите щети на тази мафия са огромни. Те са изчислили, че цената на колите с манипулирани километражи се повишана средно с 3400 евро. Aко се умножи тази сума по 2 млн. - броя на продаваните автомобили втора ръка в Германия, излиза, че купувачите им са ощетени с около 6,8 млрд. евро.

В България рядко може да се видят автомобили по автокъщите с над 160 000 км пробег. В този смисъл българските автомобилисти са сред най-потърпевшите, тъй като сме сред най-големите клиенти на употребявани автомобили. От СБА се надяваме, че в най-скоро време и у нас ще започне публичен дебат за контрола над масовите автоизмами, които освен че бъркат в джоба на българина, оказват негативно влияние върху безопасността на движението".

Припомняме, че преди дни Сдружението "Руски автомобилните дилъри" (РОАД) съобщи, че възнамерява да предложи на следващия парламент законопроект, с който ще бъде въведена наказателна отговорност за връщане назад на километражите на автомобилите. Търговците искат отговорност и за незаконни намеси в скоростомера.

Купуването на автомобил с неистински данни за пробега, става причина за неподходящ избор на вида на поддръжка, което в крайна сметка може да доведе до пътен инцидент.

Според "Известия" РОАД готви и стартиране на информационен ресурс "Национална база данни за автомобилите”. С негова помощ ще стане възможно да се проследи историята на експлоатацията на автомобила. В тази база данни ще има информация за модела на превозното средство, годината на производство, броя на собствениците, броят на плановите технически обслужвания, гаранционни ремонти, застрахователни събития, ремонтиралите колата сервизи. В базата ще може да се разбере дали автомобилът е заложен, платени ли са всички вноски, както и друга банкова информация. Предполага се, че за всеки автомобил ще се вписват и данни за изминатите километри във всеки етап от неговия живот, особено при появяването на колата при търговците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com