Българските жени печелят почти колкото мъжете, но нямат думата за семейния бюджет

6262
Българските жени печелят почти колкото мъжете, но нямат думата за семейния бюджет
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В България мъжете и жените по-често плащат самостоятелно за своето хоби, но за сметка на това постигат най-голямо съгласие в решенията за храната, показва проучване, цитирано от Нова телевизия.

То е насочено към семейните финанси и е направено в началото на 2015 г. в четири европейски държави - България, Чехия, Полша и Словакия.

Живеем с 13 лв. на ден

Българинът по-често е посягал към спестяванията си или е прибягвал до кредити или заеми от близки през лятото в сравнение с предните ме...

При 64% от българските домакинства мъжете имат по-високи доходи от жените, докато в Чехия силният пол осигурява прехраната при 74% от двойките, в Словакия - при 71%, а в Полша - при 66% от семействата.

Проучването сочи, че българските домакини имат най-малко думата при разпределянето на финансите - тяхното мнение е решаващо при едва 18% от семействата, спрямо 23% от полските семейства и 21% от словашките и чешките семейства.

Българските жени печелят повече от чешките, словашките и полските представителки на нежния пол.

Според проучването мнението на жените е определящо в решенията за почивки, покупката на храни, дрехи и детски стоки, докато думата на мъжете надделява, когато трябва да се разпределят разходите за хоби, за издръжката на живот и за домакински уреди.

КНСБ: 1/4 от българските домакинства са под прага на бедност

23,3 % от домакинствата са под прага на бедност. Това заяви на пресконференция вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков при отчитане на...

Проучването показва още, че в България е най-голям делът на мъжете и жените, които самостоятелно решават какви разходи да направят за своето хоби - във всяко трето домакинство мъжете сами вземат решенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com