Цачева: Историята на Априлското въстание е в основата на съвременния патриотизъм

1371
Цачева: Историята на Априлското въстание е в основата на съвременния патриотизъм
Снимка: БГНЕС

"Историята на Априлското въстание е неприкосновена част от нашето битие, защото тя е в основата на съвременния патриотизъм и родолюбие". Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на тържественото честване на 140-ата годишнина от Априлското въстание на пл. “20 април” в Панагюрище.

Днес отново отправяме поглед към събитието, с което българският народ преди 140 години тръгна към своето историческо възкресение и в онази окървавена пролет дръзко и категорично заяви – долу оковите от Родината, искаме свободна и независима българска държава, отбеляза в словото си председателят на парламента.

Според Цачева през 1876 г. недоволството на българите от петвековното и закостеняло потисничество стига своята връхна точка, водачи и народ са решени – пътят към свободната държава на българите е пътят на въоръженото въстание, предаде БГНЕС. Тя допълни, че 140 години след априлската епопея България е свободна, независима и демократична държава, въплътила идеалите на героите от април 1876 г.

Днес ние с основание търсим точната оценка за петвековното прекъсване на българската държавност, защото искаме нашите деца да познават и разбират своята история – без тя да се превръща в инструмент за противопоставяне, допълни още председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева отбеляза, че днес сме част от голямото европейско семейство; реалността ни изправя пред социалните и морални предизвикателства на един сложен и противоречив свят и тъкмо затова трябва да бъдем нетърпими към крайните идеологически пристрастия, защото те не задават хоризонт. С тези идеи - 140 години по-късно, ние чертаем нашето бъдеще, заяви още председателят на парламента.

По-рано Цецка Цачева прие почетния караул на Българската армия. Тя поздрави войниците по повод годишнината от Априлското въстание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество