Цанков: Само една институция трябва да контролира водоемите

24533
Цанков: Само една институция трябва да контролира водоемите
Снимка: БГНЕС

До една година Държавната агенция по метрологичен и технически надзор ще може да организира контрола над водоемите, според промените в Закона за водите. Това обаче означава парламентът да приеме новите текстове до два месеца.

Това заяви пред БНР Стефан Цанков, председател на агенцията.

Той напомни, че в края на миналата година, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че още в първите работни дни ще внесе законопроекта за обсъждане в Министреския съвет.

"Имаме проблем със собствеността на над 280 язовира, които не могат да бъдат индентифицирани, има проблеми с изпускателни механизми, може би ще има проблем и с финансиране на последващи ремонти на тези съоръжения. Другото важно нещо е материално техническото оборудване и кадровият въпрос, ще има и обществени поръчки за купуване на техника, осигуряване на помещение във всичките 28 области, координация с областни управители, доста работа има", заяви Цанов.

Той подчерта, че управляваната от него агенция, ако й бъде поставена тази задача, в рамките до една година ще има една стройна система за контрол. В последните три години няколко пъти тези дейности като проект се прехвърлят между нас и ДНСК. Не е толкова важно коя ще бъде структурата, важното е да бъде само една, категоричен е Цанков.

В новата дирекция "Контрол на язовирите и язовирните стени" е заложено да работят 80 души. Над 3000 са съоръженията, които те ще трябва да надзирават.

Къпането в откритите водоеми в Ямбол е забранено

Забранено е къпането в открити водоеми в Ямбол, предаде "Фокус". Със заповед на кмета Георги Славов се забранява къпането в коритото н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com