X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Централният оперативен щаб: Няма опасност от наводнение в българския участък на Дунав

20865
Централният оперативен щаб: Няма опасност от наводнение в българския участък на Дунав

Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки край Видим, Лом и Никопол.

Въведени са в действие областните и общинските планове за защита при наводнение. Предприети са всички необходими действия за укрепване, подсилване и надграждане на дигите в района. Осигурени са над 5000 чувала с пясък, а на западния кей в Лом е издигната временна дига от циментови блокчета, съобщиха от МВР.

Според Централния оперативен щаб към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" няма непосредствена опасност от наводнение в българския участък на река Дунав и не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения. Щабът ще предложи на българското правителство да бъде предоставена помощ от одеяла и палатки на Босна и Херцеговина.

Продължава мисията на българските пожарникари и спасители в Сърбия. Екипите действат в района на градовете Ягодина и Парачин. Основната им задача е да отводняват ел. станции, трафопостове и други съоръжения, с цел възстановяване на електрозахранването в района. В момента се извършва укрепване на дигите по поречието на река Морава, като българската група има готовност да извърши евакуация на населението, при необходимост. Всички български пожарникари и спасители са в добро здравословно състояние.

С 54 сантиметра се е покачило през последното денонощие нивото на река Дунав при Лом и е достигнало 824 сантиметра. Залети са най-ниските части на пристанището. Обявена е трета степен от плана за защита населението - опасност от наводнение, съобщи БНР. Работата продължава само на високите кейове на пристанищния комплекс. На останалите дейността е преустановена и е изключено електрозахранването.

Техника и работници на порта и на общинската фирма "Чистота" участват в изграждането на земно-насипни диги на най-застрашените от заливане места.

БГНЕС припомня, че тази сутрин при Видин нивото на река Дунав бе 829 см, съобщиха за БГНЕС дежурните хидрометеоролози.

Покачването на водите на реката за последните 24 часа е 24 см, което е по-малко от предния ден. При Ново село е регистрирано спадане на нивото на водата, което означава, че хидровъзелът при Железни врата изпуска достатъчно вода, така че да няма преливане. При Ново село нивото на реката е спаднало с 18 см. Засега няма опасност за хората, успокоиха хидрометеоролозите.

Във Видин в сила все още е Първият етап от плана за защита на Видин при високи води. Готови са трите временни диги, на трите кризисни точки в защитата на града- това са двете порти в каменния зид на крепостта "Баба Вида" към реката- до самата крепост и срещу Синагогата. Третият критичен участък е в района на Телеграф капия. За изграждането на временните диги са използвани около 700 тона земна маса.

Работата по изграждането на съоръженията ръководи заместник кметът по устройство на територията в Община в Видин- Добромир Дилов, който обясни, че временните диги са издигнати до нивото на съществуващата каменно-бетонна кейова стена. И припомни, че през пролетта на 2006 година, при рекордно високото ниво от 979 сантиметра, видинският кей имаше достатъчен резерв.

От Община Видин обявиха, че защитата на града е осигурена, преди нивото на Дунав да е достигнало критичната точка от 850 см, когато се обявява вторият етап от плана за провеждане на високи води. За сега няма основания за отмяна на обявеното на 15 май бедствено положение, категоричен бе кметът на Видин Герго Гергов.

От 16 май 2014 година е в сила Първи етап "Повишено внимание" от Плана за провеждане на високите води на река Дунав. Ако водата продължи да се покачва и достигне 840 см, се очаква да се премине към втория етап на готовност, който предвижда денонощно дежурство. Инструкцията за действие на аварийните групи към кметствата в Община Видин предвижда наблюдение на водното ниво, на слягания на дигите, течове през дигите и други несвойствени явления; денонощни обходи и надзор на съоръженията- дунавски, корекционни и предпазни диги, отводнителни канали, полета, саваци, шлюзове, както и проверка на нарушени участъци по дигите; следене за нарушена речна проводимост, затлачвания, задръстени корита; контрол на нерегламентирано движение по дигите на хора, превозни средства и домашни животни; почистване на дигите от отпадъци, които пречат за нормалната им експлоатация.

На кметовете бяха раздадени обозначителни ленти, за да се маркират проблемните места. По всяко време на денонощието на разположение е оперативен дежурен в общината, който ще приема сигнали за възникнали проблеми. Герго Гергов изиска от "Напоителни системи" Видин да се направи оглед и да се даде ясно становище какво е актуалното състояние на дигите.

Кризисният щаб реши да бъдат изградени групи за наблюдение, както и аварийни групи в селата Покрайна, Антимово, Кутово, Сланотрън, Иново, Видин, Дунавци, Новоселци, Слана бара, Рупци, Търняне и Буковец.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com