Центровете за настаняване от семеен тип в Смолян са вече три

10776
Центровете за настаняване от семеен тип в Смолян са вече три
Снимка: БГНЕС

Три центъра за настаняване от семеен тип има вече в Смолян, съобщи Агенция Фокус.

Това е така, тъй като вече приключи изграждането на центъра и в квартал Устово по проект „Подай ръка” на община Смолян.

Финалната пресконференция по проект „Подай ръка“ ще се проведе в Смолян

Финална пресконференция по проект „Подай ръка“ ще се проведе в зала 247 на Община Смолян, съобщи Агенция Фокус. Проектът е...

Новият център, който е за деца с увреждания, ще заработи реално след одобряването на друг проект на общината, който е за предоставянето на самата социална услуга и наемането на персонал. В него се предвижда се бъдат настанени 14 деца, а за тях ще се грижат 12 души.

Главният експерт от местната администрация, Сийка Табакова посочи, че два центъра за настаняване от семеен тип вече работят в Смолян. Единият от тях е с капацитет 12 деца и в него се настаняват деца, които след завършване на 8 клас, напускат Дома за деца, лишени от родителска грижа в село Широка лъка. Идеята на този център, е децата да дойдат да живеят в Смолян, за да завършат средното си образование, да имат среда близка до семейната и да имат подкрепа на различен тип специалисти.

Другият център от семеен тим Смолян е за деца от 3 до 7 години, които са от специализирани институции. По думите на Табакова, в него има възможност и за прием за спешно настаняване за деца от 0 до 3 години, за които по една или друга причина, семействата им не могат да полагат грижи за тях или пък нямат възможност да бъдат настанени в приемни семейства и центърът е една алтернатива за тези деца. В него, в момента са настанени три деца на различна възраст, а самият център се управлява от фондация, партньор на община Смолян, която по проект е довършила центъра, въвела го в експлоатация, оборудвала го е и е осигурила издръжката на услугата за тези деца, каза още Табакова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com