"Чантаджиите" в МВР - пречка пред реформата

7560
"Чантаджиите" в МВР - пречка пред реформата
Снимка: БГНЕС

Реформа в сектор „Сигурност” няма да има, след като правителството оттегли текстовете за промени в МВР. Това обяви журналистът Емил Спахийски пред БТВ.

Журналистът е очаквал кабинетът да даде заден за реформата м полицията, тъй като „основен двигател за това управление е любовта на народа”. Освен това предложеното орязване на пенсиите не е реформа, допълни Спахийски.

Протестите в МВР - да се придърпа малкото останало от баницата

Нека не забравяме, че реформата в МВР не е само бюджетна, но и административна. Сега основните вълнения са около бюджетната реформа, но...

Според него МВР е най-нереформираната структура на държавата. Журналистът нарече глупост твърдението, че протестът на полицаите е бил метеж. „Какво ще направят, ако вземат властта, един от трима катаджии ще стане министър на здравеопазването”, попита той.

Спахийски смята, че в армията положението е много по-различно и там бюджетът трябва да се увеличава, както и да се мисли в посока армията да изпълнява функциите на жандармерията, когато това се налага.

Икономистът Владимир Каролев също е очаквал отстъпление на правителството относно орязването на привилегиите на полицаите. Той смята, че вътрешният министър Румяна Бъчварова и финансовият Владислав Горанов са направили грешка, като не са обяснили реформата.

Каролев призова полицаите да не бъдат слагани под общ знаменател, защото има и много свестни и работливи полицаи. Проблем според него са „чантаджиите” в МВР. Той уточни, че привилегията 20 заплати при пенсиониране получават и готвачите в стола на вътрешното министерство, защото са работили под пагон.

Горанов: Не е важен начинът, по който се правят реформите, а защо

„Трудни реформи се правят трудно, не е важен начинът, а защо се правят. Системата на отбрана и сигурност отдавна изпитва структур...

„За реформи във всички сектори е нужно правителство с топки”, смята Каролев.

Друг икономист – Красен Станчев, също вижда проблем в „чантаджиите” в МВР. По думите му именно те са организирали протестите.

Според Станчев повечето функции на МВР са приватизирани и се извършват от застрахователния бизнес. Така обществото плаща два пъти за една услуга.

Икономистът напомни, че много от полицаите се пенсионират, за да вземат 20 заплати накуп и после обратно се връщат в системата. Да върнат парите щом се връщат, призова Станчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com