Частични местни избори в Мъглиж и Баните, в Обзор решават дали да се отделят от Несебър

2551
Частични местни избори в Мъглиж и Баните, в Обзор решават дали да се отделят от Несебър
Снимка: БГНЕС

В общините Мъглиж и Баните се провеждат избори за кмет. В Обзор пък решават на референдум дали да се отделят от Несебър в самостоятелна община, предава БТВ.

Около 10 000 души имат правото на глас, за да определят кой ще е кметът на община Мъглиж. Своя вот те могат да упражнят в общо 15 избирателни секции. Частичните избори за кмет са своеобразна генерална репетиция за парламентарния вот, защото очакванията са й той да се проведе в условията на пандемична обстановка. Всеки избирател получава по една химикалка преди да влезе в тъмната стаичка. Гласува с нея и след това може да ди я запази или пък да я изхвърли. Освен за здравето, чрез мярката с химикалките местната администрация се подсигурява е и за още нещо - цветът да е един, а не червен или черен, което би било нарушение на закона.

50% по-високо заплащане за членовете на СИК и ОИК на частичния местен вот на 28 февруари

Членовете на общинските и на секционните избирателни комисии ще получат с 50 на сто завишени възнаграждения на частичните местните избо...

Трима кандидати за кмет на Мъглиж днес се борят за народното доверие. До частичния вот се стигна, след като досегашния кмет Господин Господинов почина миналата година. Изборният ден започна точно в 7 ч. и ще продължи 20 ч. Най-възрастният избирател е жена, която на трети март ще навърши 101 години. За съжаление обаче, днес тя няма да може да гласува, защото е при роднините си в Стара Загора. А най-младият избирател е от село Тулово. Навършил е 18 на 23 февруари.

Трима са кандидатите и за кмет на Община Баните в частичните местни избори. Вотът бе насрочен след кончината на предишния кмет Милен Белчев. 3 599 са гласоподавателите по избирателен списък в Община Баните. Те ще гласуват в 16 секционни избирателни комисии в общината. 12 членове на секционните избирателни комисии вече са получили първа доза от ваксината срещу COVID-19. Предвижда се да има и една подвижна избирателна секция за трудноподвижни и болни хора.

"В момента нямаме заболели от COVID в общината, така че този проблем не ни притеснява. Нямаме такива регистрирани и спазваме общите мерки , които са в епидемична обстановка“, обясни Митко Огнянов, председател на ОИК-Баните.

Местен референдум пък се провежда в Обзор. Опашки за гласуване се извиха още преди отваряне на секциите, предаде кореспондентът на bTV в региона. Жителите на града и 6 села отговарят на въпроса "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор?“. Право на глас имат 2114 души, а за да е валиден референдумът трябва да гласуват 846. Първият дошъл да гласува, още в 6 часа сутринта бе 91-годишният Димитър Кисьов.

Почина кметът на Мъглиж 

Днес от инфаркт почина кметът на община Мъглиж Господин Господинов. През есента на 2019 година той започна третия си мандат като кмет.&...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com