"Четири лапи" алармира за законови промени, застрашаващи дори защитени видове

1931
"Четири лапи" алармира за законови промени, застрашаващи дори защитени видове
Снимка: Getty Images/Guliver

Скандални изменения на Закона за лова и опазване на дивеча, които да позволят употребата на забранени средства за лов, готвят от Министерство на земеделието, храните и горите, твърдят от организацията "Четири лапи".

Според организацията скандалните промени са следните - занапред със заповед на земеделския министър при усложнениа епизоотична обстановка служители на МЗХГ, МВР и Министерство на отбраната, както и на държавните предприятия за управление на горските територии, ще могат да извършват ликвидиране на дивеч при употреба на всякакви забранени от закона средства, включително отровни примамки, електрошокови устройства, капани и експлозиви. Текстовете са качени в портала за обществени консултации на Министерски съвет.

Червен депутат: Държавата се управлява така, че всеки един проблем се превръща в криза

За пореден път гледаме законопроект, който не е внесен от Министерски съвет. За пореден път Министерски съвет прехвърля топката към пар...

Според становището на българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи", изпратено до земеделския министър, мотивите, които са посочени за съответните промени, са несъстоятелни и противоречат на действащото ветеринарномедицинско законодателство, както и на законите на Европейския съюз. България е поела ангажименти пред Европейската комисия и Международното бюро по епизоотиите за изготвянето на стратегии за справяне с всяко едно заразно заболяване по животните с конкретни стъпки и мерки, които не включват по никакъв начин поголовно избиване на животни без доказано наличие на заболяването. Предложените изменения противоречат както на установените етични норми, така и на принципите на здравеопазване на животните. От друга страна, в частичната предварителна оценка на въздействието на законовите изменения не са разгледани възможните негативни екологични последствия от използването на забранените методи и средства за лов.

Сподер д-р Венцеслава Тасева-Соколова, директор на "Четири лапи" за България, използването на неселективни и забранени методи и средства на лов несъмнено ще навреди на представители на дивата флора и фауна: "Отровните и упойващи вещества биха могли да бъдат погълнати от всички диви животни, включително защитени и застрашени видове, а също така и от домашни любимци и селскостопански животни. С времето отровните вещества проникват в почвата, а от там, освен че отравят подпочвените води, се натрупват в растенията, доста от които хора и животни използват като хранителни източници. Експлозивите, освен че са изключително опасни и употребата им би могла да унищожи цели местообитания, биха могли да предизвикат горски пожари и да нанесат щети за милиони".

От "Четири лапи" са категорични, че предложените промени издават неспособност на изпълнителната власт да се справи с навлизането на заболявания като африканската чума по свинете и в желанието си да намерят бързо решение на проблема са склонни да изложат на риск уникалното разнообразие от животински и растителни видове у нас. От организацията припомнят, че според редица проучвания и доклади, една от основните причини за разпространението на АЧС е неспазването на елементарни правила за хигиена и биосигурност по време на лов и призовават Министерство на земеделието, храните и горите вместо да създава предпоставки за възникване на бедствия и инциденти, да насочи усилията си в посока на ограмотяване и контрол на българските ловци.

"Четири лапи" призовават своите съмишленици и всички граждани и организации, несъгласни с предложените промени, да изпратят писмено становище до МЗХГ чрез сайта на портала за обществени консултации www.strategy.bg, или като ползват образец, качен на сайта на организацията на адрес www.four-paws.bg.

Депутатите промениха закон заради африканската чума по свинете

Парламентът окончателно прие промените в Закона за лова и опазване на дивеча. Част от промените бяха внесени заради епидемията от афри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...