Четири лапи ще следи за "щастливите" кокошки

4797
Четири лапи ще следи за "щастливите" кокошки

"Четири лапи" приветства покриването на евроизискванията за кокошките носачки от страна на българските ферми, съобщават от природозащитната организация, предаде БГНЕС.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че страната ни е покрила всички изисквания на Европейската комисия относно защитата на кокошките носачки. В изявлението си министърът подчерта, че България е успяла да спази срока от края на юни, поставен от Европейската комисия, и няма да понесе санкции: "От понеделник всички птицеферми в България ще отглеждат "щастливи" кокошки. Спазихме срока, който ни бе даден".

България прие забраната за използването на конвенционални батерийни клетки с петмесечно закъснение. Въпреки това организацията за защита на животните Четири лапи приветства тази закъсняла, но необходима мярка. "Премахването на незаконните клетки е бавен процес, но е добре да го наблюдаваме", изтъкна Габриел Паун, ръководител кампании към Четири лапи. "През идните седмици Четири лапи ще следи дали е спазено обещанието на министъра".

От 01.01.2012 г. конвенционалните батерийни клетки за отглеждане на кокошки бяха забранени във всички страни-членки на Европейския съюз. Само т. нар. "облагородени клетки" са позволени в рамките на съюза. Въпреки това, според проведеното от Четири лапи разследване, ферми в 12 страни-членки все още използваха незаконни батерийни клетки и не спазваха директивата на Европейската комисия за минималните изисквания за защита на кокошките-носачки. На 26 януари ЕК повдигна дела срещу несътрудничещите държави-членки.

След като България прие забраната, остават 9 страни-членки, които използват незаконни батерийни клетки – Италия, Белгия, Кипър, Гърция, Унгария, Полша, Португалия, Испания и Холандия. Много яйца от незаконно отглеждани кокошки са "скрити" в обработени храни като спагети, майонеза, яйчен ликьор. "Директивата на ЕК за кокошките-носачки трябва да бъде наложена незабавно, а класифициращата система трябва да бъде приложена и за яйцата, които са скрити в обработените храни", твърди Габриел Паун.

Редактор: Яна Баярова

Вече всички български кокошки са щастливи

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви във Велико Търново, че вече са покрити изискванията на Европейската ком...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com