Четиридневен протест срещу частните съдебни изпълнители и съдилищата

3061
Четиридневен протест срещу частните съдебни изпълнители и съдилищата
Снимка: Thinkstock

Протест срещу "монопола на частните съдебни изпълнители" се организира чрез Facebook. Уникалното в случая е, че времетраенето на протеста е четири дни - от 18:00 часа на 20 март до 20:00 часа на 24 март. Организатор е ГД "Покана за Доброволно Изпълнение". Ето и какво е обяснението за инициативата:

"След многократни опити да заострим вниманието на институциите относно проблем с използването на заповедното производство за ограбване на хората, и след като не получихме никакви адекватни отговори в нормалните срокове, възнамеряваме да организираме ЕЖЕДНЕВНИ ПРОТЕСТИ. На протестите каним всички пострадали от незаконосъобразни действия на съдилища и ЧСИ-та!

НИЕ от Гражданско Движение „Покана за доброволно изпълнение“ имаме следните искания:

1. Съдии и съдебни изпълнители, облагодетелствали се неправомерно, в разрез със закона, да бъдат разследвани и съдени!

2. Незабавно спиране и пълна ревизия на всички заповедни производства и последващи изпълнителни дела!

НС реши потребителските спорове да се уреждат извън арбитражните съдилища

Парламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс, чрез които потребителските спорове се изключват от обхвата н...

3. Връщане на всички незаконно отнети суми, движими и недвижими вещи, по недопустими заповедни, искови и изпълнителни дела!"

Припомняме, че ГД "Покана за Доброволно Изпълнение" подаде жалба до европейския комисар по въпросите на правосъдието Вера Йоурова относно вземанията, осъществявани от частни съдебни изпълнители. Жалбата касае глава 37 от Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) - "Заповедно производство". Най-често става въпрос за вземания на вещи и/или парични суми от частни съдебни изпълнители (ЧСИ), като обикновено вземането се прави заради просрочен кредит.

Същевременно адвокат Десислава Филипова съобщава, че юристи и общественици инициират петиция, която ще внесат в Европейския парламент с искане за "защита от нарушенията на банките и другите привилегировани лица по чл. 417 от ГПК". С петицията се иска отмяна на чл. 417 и промяна правната рамка на частното съдебно изпълнение с цел преустановяване на злоупотребите.

Петицията гласи, че: "Българските граждани и фирми са лишени от правото на справедлив и равнопоставен съдебен процес от привилегията по чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс на банките, на фирми за бързи кредити и другите облагодетелствани лица да се снабдяват с изпълни листа само въз основа на техните твърдения по документи в задочно производство, в което съденият не взема участие и не може да се защити. Така въз основа на фалшиви записи на заповед, договори с неравноправни клаузи и голословни твърдения в „извлеченията от счетоводните книги” на банките се отнема имуществото на българските граждани. Това законодателство е противоевропейско, противоречи на Директива 93/13/ЕИО на Съвета относно неравноправните клаузи в потребителските договори и на преюдициалните заключения, с които Съдът на ЕС тълкува по задължителен начин тази Директива и с които е установено задължение на националните съдилища да разглеждат служебно въпроса за наличието на неравноправни уговорки в контрактите и да спират продажбата на имотите. Нашите съдии не познават и не прилагат правото на ЕС, което лишава потребителите от предоставената от европейското законодателство защита. Българският законодател отказва да преведе законите ни в съответствие с изискванията на правото на съюза. Испанските граждани отправяха редица искания до Европейския парламент и извоюваха промяната на законите си, които бяха сходни с чл. 417 от ГПК и заслужиха правото си на справедлив съдебен процес".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com