Цветанов: Никой не е поел отговорност за атентата

3725
Цветанов: Никой не е поел отговорност за атентата

Никой към настоящия момент не е поел отговорност за атентата край бургаското летище.

Това заяви в Бургас министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Надяваме се към 18.00 часа да бъде възстановен трафикът с полетите на летище Бургас. Продължават действията с нашите партньори, обменяме оперативна информация. Винаги, когато има подобни инциденти, обектът се затваря за 24 часа, това са стандартни мерки. Имаме добри оперативни находки, които обсъждаме с колегите от Израел", заяви Цветанов.

Назначени са експертизи по случая с камикадзето, каза Цветанов и уточни, че са събрани части от тялото, назначени са ДНК експертизи. Телата са извозени към Съдебна медицина, правят се аутопсии, назначават се експертизи, добави министърът.

Изземват се записи от камери за начина на пребиване, придвижване на лицето, отговорно за атентата, поясни вътрешният министър. Има огромен периметър от камери, които се изследват, за да се събере информация. Лицето се е подвизавало на територията на страната с фалшива самоличност, шофьорска книжка от Мичигън. Периодът на пребиваването му в България е не по-малко от 4 дни. Имаме вече определени насоки на разследването, посочи Цветан Цветанов.

До този момент никой не е поел отговорност за атентата. Общо загиналите са седем – петима са израелски граждани и те са загинали на територията на летищния комплекс, българският шофьор на автобуса и лицето – камикадзе. Близките на българския гражданин вече са уведомени, каза Цветанов. Той се извини за погрешно подадената информация сутринта за осма жертва. Шофьорът на автобуса, българският гражданин, е бил в много тежко състояние след взрива, закаран е в болница и е починал, уточни министърът.

Няма информация, която да е била тревожна или която да е била за проверка от израелските колеги. Информацията за атентат от януари няма връзка с настоящия инцидент, повтори Цветанов. Атентаторът е лице, което с поведението си не би могло да предизвика по-особено отношение, отколкото всеки друг турист, заяви той.

Редактор: Петър Проданов

65 евреи излетяха с правителствения самолет

Правителственият самолет връща в Израел туристите, потърпевши от вчерашния терористичен акт. 65 души излетяха в 10.12 ч. от летищет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com