Цветанов: Покушението срещу Баретата вероятно е за неуредени стари сделки

8954
Цветанов: Покушението срещу Баретата вероятно е за неуредени стари сделки

В началния етап на разследването няма как да обявяваме факти, които са свързани с евентуални заподозрени или с евентуални версии, които вече се изчистват. Разсъждението на премиера Бойко Борисов, че ще има арести за стрелбата срещу Баретата е принципно очакване.

Това каза пред Дарик радио вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Когато има извършено тежко престъпление, няма почивка за служителите на правораздавателната система, заяви той, предаде БГНЕС.

Според вътрешния министър покушението срещу Златомир Иванов вероятно е свързано с неуредени стари сделки. "По всяка вероятно финансови проблеми или стари сделки, по които не са получени съответните финансови средства", каза Цветанов. За това дали Баретата "върти" или не престъпна дейност под домашния си арест, министърът каза, че мярката "домашен арест" не е ограничението, което дава постоянната мярка "задържане под стража". Според вътрешния министър бандитите имат интерес от домашните арести и точещите се с това процеси, защото вместо в затвора си лежат вкъщи. "И когато той е осъден на осем години, процесът му тече четири години. Промяна на мярката между първа, втора и трета инстанция. Когато Върховният касационен съд потвърди, той реално няма да лежи и един ден и той казва - аз благодаря на хуманността на българската съдебна система", обясни министър Цветанов.

"Винаги съм казвал, че политическата воля е съществена при борбата срещу организираната престъпност. Ако това беше реална политика в началото на прехода, нямаше да имаме тези емблематични фигури, които днес коментираме, а някои от тях вече не са между живите", уточни Цветанов. Предишният президент Георги Първанов не е обърнал никакво внимание на сигнала на Демби. Ако го беше изпратил до службите, те щяха да го проверят и да се произнесат, заяви още той и каза, че Сергей Станишев като премиер е пазен от човек, участвал в бандитска група. Към 2001 година службите не работеха с България с този капацитет, с който можеха да работят. Защо – защото нямаше надежден партньор в лицето на България. Проблемът беше, че информацията изтичаше веднага, продължи Цветанов и припомни как Бойко Борисов е бил приет при първото си посещение във Вашингтон – на много ниско ниво.

Според Цветан Цветанов никоя държава в света не е прочистила организираната престъпност: "Но аз смело мога да кажа, че гръбнакът на организираната престъпност е прекършен", заяви той и припомни случаите с "Килърите" и "Наглите".

По темата "Шенген" вътрешният министър коментира, че влизането на България зависи до голяма степен от румънския доклад. Според него "всичко е въпрос на възприемане на доклада за Румъния – дали той е положителен, дали той е оптимистичен". Приемането на България в Шенген съвпадна и с Арабската пролет, посочи още Цветанов.

Ще се направи обследване, за да се види дали е необходима промяна на зоната за сигурност около Съдебната палата, каза още Цветанов. Моето мнение и моята молба към много бързата реакция на Лазар Груев е по-добре да си фокусира вниманието върху забавените дела, каза Цветанов. (Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев настоя да се спазват разпоредбите на закона и да се обособи зона за сигурност около съдебните сгради. – бел. ред.).

Да, на 7 юли ще бъдат парламентарните избори, потвърди Цветанов прогнозата на премиера Борисов, въпреки че датата на изборите се насрочва от президента. "7 юли е една прекрасна дата, защото тя съвпада с изтичането на мандата на сегашното правителство", каза Цветанов. В България ще има тежка битка на парламентарните избори, прогнозира вицепремиерът. Българските граждани ще могат да отидат, да гласуват и да изберат дали Борисов да бъде премиер или Станишев да бъде премиер, каза още той.

Лекарите не се ангажират с прогнози за състоянието на Баретата

Състоянието на Баретата остава непроменено, съобщиха от Пирогов. Той е в реанимация, на командно дишане и все още има риск за живота му...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com