Цветанов замълча за милиардите оборот на криминалните структури

8705
Цветанов замълча за милиардите оборот на криминалните структури

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не пожела да отговори по същество на въпрос как 12 криминални структури в България правят оборот от 1.8 млрд. евро годишно.

Това е огромна сума, по данни, изнесени от пресата, посочени в неокончателния вариант на доклада на ЕК.

"Да, действително организираната престъпност генерира огромен финансов ресурс и точно затова ви дадох съпоставка с няколко цифри. Виждате, че от 16 т. хашиш печалбата е над 350-360 млн. евро. Кокаинът трябва ли да ви казвам, че е в пъти повече от това, което те са правили с опериране с финансови средства при реализирането на тези потоци и канали", изброи министърът някои от случаите.

В днешния ден той направи равносметка, на която представи пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента реформата в МВР и постигнатите през последните три години резултати.

"Давам ви за пример разследването, което беше в Швейцария- за трафик на над 10 т кокаин и пране на пари за 10 млн. евро, които вече са установени и делото е приключено", добави той.

Ако приемем, че това е част от проектодоклада, в него има и добри моменти, заяви Цветанов в отговор на въпрос на медия.

Според него борбата с организираната престъпност е продължителна, а "в една държава, в която единствено за 1-2-3 г., за един мандат да се свърши това е почти мисия невъзможна, каза той. Важно е, че за първи път правителството има политическа воля за борба с трансграничната и организираната престъпност и се надявам това да бъде отчетено в доклада на ЕК. Това, което сме поели като ангажимент е, че след 2009 г. за първи път имаме ефективна борба с организираната престъпност, повтори той. С приемането на България през 2007 г. в ЕС влязохме с огромен дефицит в борбата с организираната престъпност и правосъдна система, която да съдейства в тази борба, продължи Цветанов.

Мисля, че изпълнихме 100% техните препоръки /на ЕК - бел.р./, но резултатите не идват бързо за 1-2 г., направи уговорка министърът. Няма да е далеч времето, в което ще имаме резултати и при тези забравени дела за поръчковите убийства, надява се той.

Имало е случаи за сериозен оказан политически натиск върху съдебната система и затова тя е на това дередже, смята Цветанов. Винаги съм казвал, че съдебната система и правоохранителната са като скачени съдове, продължи той. Последният случай и политическите коментари, които бяха направени е нещо недопустимо от страна на политически дейци, е неговото мнение.

Моята теза е, че съдебната система е независима, но трябва да се вслушваме в болката и преживяното и от жертвите на престъпността, повтори той тезата си от последните дни. "Самокритиката е, че в някои от нещата не направихме по-голяма публичност, например – даренията /за МВР - бел. р./ ", призна Цветанов в отговор на въпрос от медия.

По-късно призна като самокритика и желанието на МВР да се въведе интерфейс контрола, което не стана и др. Има много неща, които трябва да бъдат извършени - концентриране на оперативната работа в забавените престъпления за минал период, особено неразкритите поръчкови убийства, каза той. И добави: трябва да се разбере каква е била истината за целия този преходен период на страната.

На въпрос на какво се дължат различията му с президента по отношение на оценката за уволнението на съдия Тодорова Цветанов отговори: Аз нямам различия с президента, аз имам своята компетентност, давам своята оценка на базата на фактите. Цветанов просто смята, че като се срещне действително президентът с жертвите на престъпността - ще разбере, а не само да се гледа животът откъм хубавата му страна. Той сложи акцента и върху факта, че министърът на вътрешните работи всеки ден се среща с жертвите на престъпността. Нямам желание да влизам в подобни спорове, единствено имам ангажимент да изпълня професионалния си дълг към обществото и да бъда подкрепян от ПГ на ГЕРБ и на обществото, подчерта Цветанов.

Публично беше упоменато, че има адвокати на протеста на съдиите, така Цветанов отговори на въпроса откъде е разбрал за присъствието им. Вчера беше дадена ясна информация за натовареността на съдиите в СГС, но нека да разглеждаме наказанието /на съдия Тодорова- бел.р./ на базата на тежестта на извършените деяния, каза той.

Но няма съдия, при който по давност да бъде прекратено дело, и то за отвличане - с месеци да забавяш дело е едно, но отказът да правораздаваш е друго, обясни той. Всеки трябва да носи своя кръст в професията, която е избрал да работи, обобщи министърът. Нямам никакъв личен проблем с Мирослава Тодорова, отсече Цветанов.

Каква полицейщина, вие чувствате ли се полицейски репресирана, обърна се с въпрос към представител на медия министър Цветанов на края на брифинга след доклада си пред вътрешната комисия в НС.

Редактор: Георги Иванов

Цветанов се отчете: В МВР изпълнихме 100% от реформите

През 3-те години управление в МВР от предизборната програма на ГЕРБ в тази сфера 100% от промените, реформите и законодателството са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com