Цветлин Йовчев: МВР се съобразява със закона в опазването на обществения ред

16491
Цветлин Йовчев: МВР се съобразява със закона в опазването на обществения ред

След обвиненията от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че МВР позволява на хулигани да вандалстват в центъра на София и да извършват терористични актове, новоизбраният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обясни, че подопечното му ведомство си върши работата и "прави всичко възможно, за да опази обществения ред".

МВР полага всички усилия за да установи лицата, които грубо нарушават обществения ред и извършват насилие по време на протестите, каза Йовчев по време на днешното заседание на Народното събрание.

Парламентът събра кворум

Кворум в Народното събрание вече има. Току що и министър-председателят Пламен Орешарски влезе в пленарна зала, там е и министърът на въ...

„Работим по няколко случая, които станаха вчера. По отношение на депутата от „Атака”, който пострада има досъдебно производство”, посочи министърът.

„Има много тънка граница. Законът позволява предприемането на силови действия спрямо лица, които нарушават обществения ред. Тази сила и репресия не бива да превишава една граница, която е необходима, за да успеят органите на МВР да си свърши работите. Виждаме напрежението на улицата. Всяко едно действие, което може да се тълкува като преминаване на границата, може да взриви обществения ред. Работим активно и ще продължим да работим по всички случаи за нарушаване на обществения ред и проява на насилие. Тези лица се издирват", каза Йовчев, цитиран от Агенция "Фокус".

Иначе днес Йовчев и Даниела Бобева бяха официално избрани за вицепремиери в правителството на Пламен Орешарски. Бобева ще бъде без ресор, но с много отговорности по координация на икономическите политики. Вторият вицепремиер ще носи отговорности по координацията на икономическите политики, както и за чуждестранните инвестиции, електронното правителство и подобряване на административните услуги за бизнеса и граждани, предаде БГНЕС.

Даниела Бобева е родена на 8 септември 1958 година в София. През 1982 година завършва Висшия икономически институт "Карл Маркс". От 1990 година е доктор на икономическите науки, а през 1991-1992 година работи като началник на отдел "Заетост и пазар на труда" в Министерството на социалните грижи. Между 1993 и 1994 е директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията.

През февруари 1997 е назначена за министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебния кабинет на Стефан Софиянски. По нейно предложение през март, 1997 година, е сменен управителният съвет на „Булгартабак” изпълнителният директор Спас Гелемеров, Иван Биларев, Евгени Евгениев и Евтим Сапаревски. На мястото на Гелемеров е назначен Бойко Кишков, бивш директор на тютюневия комбинат в Хасково. Смяната е направена заради констатирани финансови нарушения, ощетили компанията с милиони левове.

През 1998 година Бобева е изпратена в Черноморската банка за търговия и развитие в град Солун, един от основните акционери, в която е българското правителство. Там тя достига до поста вицепрезидент. Между 2003 и 2007 година отново ръководи Дирекция "Международни отношения и европейска интеграция" в Българската народна банка.

Новият вицепремиер е един от учредителите на партията на Стефан Софиянски ССД (Съюз на свободните демократи).

Напрежението пред Народното събрание ескалира

Хората около парламента не намаляват, но повечето протестиращи опитват да искат обяснение от напускащи депутати. Заради това се получав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com