"Да не правим втори Народен съд": Вили Лилков сигурен, че ще има паметник на инж. Иван Иванов в София

3682
"Да не правим втори Народен съд": Вили Лилков сигурен, че ще има паметник на инж. Иван Иванов в София
Снимка: ДА "Архиви"

Проф. Вили Лилков, общински съветник от Синя София в Столичния общински съвет е сигурен, че ще има паметник на инж. Иван Иванов в София. Той е бивш кмет на София в периода от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. (10 години, 3 месеца и 15 дни).

Още: Сдружение "Българска история": Кметът на София инж. Иван Иванов не е нацист, постройте му паметник

Лилков обясни пред bTV, че още през 2011 г. е внесъл доклад за построяване на паметник на инж. Иван Иванов. Тогава Столичният общински съвет, доминиран от ГЕРБ, гласувал "За", определило се място за паметника до метростация "Васил Левски", а след това се провели 4 неуспешни конкурса. Накрая на петия път бил спечелен конкурсът и скулптурата е почти готова.

Проф. Вили Лилков добави, че през 2016 г. организацията на евреите в България го поканили на разговор, за да изяснят въпроса с паметника на инж. Иван Иванов. Проф. Лилков се позова и на документи, в които е записано, че няма основание да се твърди, че инж. Иван Иванов е извършил някакви престъпления.

Да не правим втори Народен съд 80 години по-късно

"80 години по-късно правим втори Народен съд и не можем да го допуснем. Паметник на инж. Иван Иванов ще има независимо от инсинуациите за опетняване на неговата памет", отсече общинския съветник. 

Максим Делчев, председател на Централния израелтянски духовен съвет, се обяви против поставянето на паметник на бившия кмет на София инж. Иван Иванов, тъй като той е бил човек, който има редица моменти в биобрафията си, които са недопустими, за да бъде един от символите в София. За него неименуването на булеварди на фашистки и нацистки лидери, посещаването на рождения ден на Хилтер заедно със съпругата му не е приемливо за Централния израелтянски духовен съвет. Дали не трябва да се избере друга личност, която да има паметник в София, запита Делчев. 

Той призова общинските съветници да помислят какъв паметник искат да има в София. Лилков обаче го обори с документи дори от Народния съд, че Иванов е оправдан за поддръжка на хитлеро-фашизма.

Кой е инж. Иван Иванов?

Инж. Иван Иванов е кмет в едно от най-турбулентните десетилетия на нашата история, смятат от организацията за втория най-дълго управлявал кмет на столицата. "Във времето си на този пост инж. Иванов се утвърждава като безспорно най-успешният градоначалник в историята на София. Още преди да стане кмет, той има основна роля за изграждането на Рилския водопровод, който и днес снабдява столицата с чиста вода, едно безспорно удобство дори и в нашето съвремие", посочват от "Българска история".

И припомнят, че по време на неговото управление близки до София села са присъединени към Столична община (сред тях Надежда, Красно село, Слатина, Княжево, Драгалевци и др.), открита е столичната баня „Мария Луиза“, тръгват първите тролейбус и автобус, завършени са сградите на Народната банка и Съдебната палата, открит е паметникът на патриарх Евтимий, а самият инж. Иванов прави цялостна финансова и административна реорганизация на Столична община, включително открито публикуване на нейните разходи, прекратява неизгодна концесия за електричество и е отговорен за цялостното облагородяване на столицата.

Още: Търновски скулптор ще прави паметник на инж. Иван Иванов – кмет на София до 9 септември 1944 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com