ДАМТН е проверила над 17 000 продукта в търговската мрежа за несъответствия през 2017 г.

1429
ДАМТН е проверила над 17 000 продукта в търговската мрежа за несъответствия през 2017 г.

За миналата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е проверила 17 911 продукта намиращи се в търговската мрежа на територията на цялата страна за несъответствия. Повечето от инспектираните артикули са били в категориите играчки, електрически уреди и оборудване, строителни продукти, ръчни инструменти, пиротехнически изделия и др.

Това стана ясно по време кръгла маса на тема „Качество на стоките и защита на потребителите“ организирана съвместно от ДАМТН, Центъра за качество на стоките и потребителска защита към Икономически университет – Варна (ЦКСПЗ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Събитието се състоя по повод Световния ден на потребителя във Варна и премина под егидата на Министерството на икономиката.

За целия период на 2017 г. инспекторите на ДАМТН са установили общо 1930 броя продукти, при които са открити несъответствия. За установените нарушения ДАМТН е издала общо 331 броя заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания. Връчени са били и 672 броя актове за установяване на административни нарушения на неизрядните търговците. Сред най-честите нарушения, които агенцията е констатирала са били липса на: СЕ маркировка; инструкции на български език; задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор и др.

По време на един от панелите представителите на ДАМТН изнесоха и презентация, която представи дейностите, за които отговаря Главна дирекция „Надзор на пазара“ към агенцията по отношение на продукти разпространявани в търговската мрежа. В нея водещи акценти бяха: видовете проверки, които агенцията извършва; резултатите от тях и проблемите, които се срещат при изпълнението им; полезни съвети към потребителите при закупуване на продукти от традиционни и онлайн магазини; както и последващи действия и мерки при несъответстващите стоки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com