Данъците на новосанираните сгради вероятно ще се увеличат леко

17814
Данъците на новосанираните сгради вероятно ще се увеличат леко
Снимка: БГНЕС

Данък сгради и такса смет за жилищата, които са обновени по Националната програма за енергийна ефективност, ще се увеличат средно с 2 до 5 лева.

Информацията съобщи министърът на регионалното разивитие и благоустройството Лиляна Павлова в Пловдив. Тя, заедно с областния управител Розалин Петков и кметът Иван Тотев представиха програмата за саниране.

Общините губят по 180 млн. лева от санирането

Националното сдружение на общините настоява собствениците на апартаменти в блоковете, санирани с пари, да не ползват данъчни облекчен...

Данъчният софтуер, с който е направен експеримент за цените в центъра на София и Благоевград, е изчислил, че след санирането за апартамент от 80 кв. размерът на данък-сгради се увеличава с 1.60 лв. Ако жилището е основно, данъкът ще е по-нисък с 50% и в такъв случай реалното увеличение е 0.80 лв., а такса смет – 1.20 лв.

След като санирането бъде направено, собствениците трябва да подадат допълнителни декларации в общинските служби, за да обявят направените подобрения, като на тази база ще бъде променена и данъчната оценка на имотите.

Ако по време на действие на програмата жилището бъде продадено, купувачът трябва да декларира съгласие имотът да бъде саниран, разясни Павлова. Според нея средното време за ремонти е между 3 и 5 месеца, обясняват от МРРБ.

Ако собствениците на сгради, които ще се санират по националната програма за енергийна ефективност, откажат да бъде направено укрепване на конструкцията, ще трябва да върнат парите за техническото обследване на блока. Освен това сградата автоматично ще отпадне от програмата и няма да бъде санирана. Това важи и за инсталациите за вода, ток и парно, когато това се налага. Това каза още Павлова в ефира на Дарик радио.

В Ловеч вече подават заявления за безплатното саниране

Повече от 250 сдружения на собственици за кандидатстване по националната програма за енергийна ефективност вече са регистрирани. Подаде...

Целта е и да се удължи животът на сградите и тяхната конструктивна устойчивост.

На въпрос дали ще се предприемат ремонтни дейности по отношение на връзките между панелите, тя посочи, че това ще се прави, ако се налага и засяга конструктивната устойчивост на сградата. Последното би означавало, че хората трябва да осигурят възможност да бъдат ремонтирани носещите панели, а след това ако решат да направят ремонт на жилището си, то той би бил изцяло за тяхна сметка. „Не покриваме вътрешни ремонти, това е много важно", каза министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com