Даваме до 100 хил. рушвета месечно на катаджии

14728
Даваме до 100 хил. рушвета месечно на катаджии
Снимка: radio-sz.net

Катаджии взимат десетки хиляди подкупи месечно. Това показват анализите на Центъра за изследване на демокрацията, цитирани от Нова телевизия.

Един от стотиците случаи на подкупи на пътя беше заснет от случаен гражданин и взриви социалните мрежи.

Скандално видео: Български полицай заснет да взима рушвет

Любителски запис, на който ясно се вижда как полицай прибира 20 лв. от водач на лъскав джип, хванат в нарушение, взриви социалните мреж...

През миналата година рушветите на пътя рязко се увеличават. 2013 г. е годината с най-много случаи на корупция, показват анализите. Средно на месец се дават между 50 и 100 хил. подкупа на катаджии, за да се разберем "по втория начин" и избегнем наказанието на пътя. Най-много рушвети се искат и дават през летните месеци, когато и движението е по-интензивно.

Така годишно средно катаджиите прибират близо милион подкупа на пътя, което е между 2 и 3 пъти повече от средното за останалите европейски страни.

"Услугата" на въпросния катаджия изигра мечешка услуга на самия него. Защото този път рушветът не остана скрит. "Клипът шокира и мен, и колегите, които са му преки началници”, обясни началникът на КАТ Тенчо Тенев.

Служителят вече е разпознат от колегите си. Работи на пътя от 18 години, а взимането на подкуп не му е за първи път. Затова от Столичната полиция започнаха спешна вътрешна проверка.

Министърът за подкупния полицай: Едва ли е тайна, че това е ежедневие

С думите "едва ли е тайна, че подобни прояви са ежедневие" министър Веселин Вучков обясни видеоклип, в който пътен полицай взема пари о...

Всеки месец даваме поне 50 хил. рушвета на катаджии, а през последната година подкупите рязко скачат.

"Създава се култура на подкупа – виждат го децата, виждат го чужденците и попадаме в групата на много неразвитите страни”, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Затова МВР взима спешни мерки.

"Едва ли е тайна, че подобни прояви са всекидневие. Въпросът е да ускорим механизма, не само за реакция на конкретни случаи, а за системна антикорупционна политика в МВР. Мисля, че имаме звена и способности да се справим с този проблем”, обясни министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Щетите за икономиката не са големи, защото подкупите често са по 10-20 лева. Ефектът обаче е, че шофьорите се чувстват все по-безнаказани.

Полицай пострада след преследване

Полицай пострада след преследване, завършило с катастрофа и стрелба по една от централните улици на Пловдив. Гонката се разигра тази су...

Ефектът от прекалени мерки като забрана на катаджиите да спират шофьорите на пътя обаче също може и да е негативен, защото тогава рушвети няма, но катастрофите и жертвите се увеличават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com