Дават 1500 имота на Мюфтийството

31162
Дават 1500 имота на Мюфтийството

Мюфтийството изиска връщането на 1500 имота, принадлежащи до 1949 г. на мюсюлманите в страната. Институцията официално е призната за правоприемник на съществували по царско време мюсюлмански вероизповедни общини и турски училища в цялата страна. Това е станало с решение на Софийския градски съд (СГС) от 4 юни 2013 г. То е излязло дни преди депутати от ДПС и БСП да внесат промени в закона за вероизповеданията, които биха решили тотално проблема.

Те още не са в сила, но говорят за синхрон между решението на съда, Главното мюфтийство и законодателната инициатива.

Кметът на Кюстендил с отпор срещу мюфтийството

В Кюстендил протестират пред съда. Поводът са заведени искове на мюсюлманското вероизповедение за няколко терена. Сред тях са мястото, ...

Ефектът от съдебното решение е, че вакъфските терени и сгради, които някога са били собственост на мюсюлманското изповедание, на частни турски училища и благотворителни или религиозно-просветни организации, ще се впишат в специален регистър и при бъдещи спорове за собственост това ще има определяща тежест.

За претенциите на мюсюлманите сегашните собственици на имоти (държава, музеи, общини, частници и други вероизповедания) ще научат едва когато религиозната общност заведе дела да бъде призната за техен притежател. Настоящите собственици по никакъв начин не са били уведомени за делото за правоприемство в СГС. То се е гледало като охранително производство - без съдът да заседава открито и да призовава заинтересованите. Според експерти това е нарушение на параграф 4 от Закона за вероизповеданията. Той гласи, че делото за правоприемство трябва да се гледа по исков ред, т.е. като класически процес. Това е и становището на Конституционния съд, който през 2003 г. заявява, че исковият процес е единственото средство за признаване на правоприемство между стари и действащи вероизоповедания, предаде КРОСС.

Само в Кърджалийска област мюфтийството си връща имоти в 162 селища - гори, ниви, сгради. Мюсюлманите обаче не са успели да дадат доказателство за притежанието на съществували някога училища в Хасково и във Видин (турска народна смесена гимназия "Хаджи Мечо", турско училище "Шефкет", турско гимнастическо дружество "Туран"), както и за средното духовно училище "НЮВВАБ" в Шумен. Отказ за правоприемство има и за джамиите в Дупница и Кюстендил.

Сред по-апетитните за мюсюлманите обекти са Историческият музей в Кърджали (бивше медресе), Музеят на религиите в Стара Загора, Културно-информационният център в Монтана, Кукленият театър в Карлово. Съдия Николай Марков посочва в мотивите си, че във всяко населено място, в което са живеели постоянно най-малко 40 мюсюлмански семейства, те са образували една мюсюлманска религиозна община. Днес обаче на много места няма такива общности, а имотите са или частни, или държавни, или притежание на други вероизповедания.

Спасиха паметника на Ильо войвода от претенциите на Мюфтийството

Улица „Цар Освободител" спаси паметника на Ильо войвода от претенциите на Мюфтийството. Районният съд в Кюстендил прекрати делото...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com