ДАЗД призова да се пазят децата на пътя

2710
ДАЗД призова да се пазят децата на пътя
Снимка: Thinkstock

"Нашите деца, не са малки възрастни, а са изключително крехки създания, които са в процес на израстване. Те имат нужда от нас, възрастните, да мислим за тях, и вместо тях. Ние сме тези, които сме им пример и за пресичане на пешеходната пътека, и за шофьори, които спазваме правила." Това заяви д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето във връзка със зачестилите пътнотранспортни произшествия, които отнемат живота на деца, техните родители и близки. Д-р Лилова призовава всички пораснали деца към специално внимание и повече толерантност на пътя, защото всеки човек е важен и всеки човек носи живия живот в себе си.

Поведението и действията ни на пътя са и начин да спазваме правилата на толерантност на един човек към друг. Правилата са човешки начин да признаем правото на ред. Затова, когато сме с деца на пътя като пешеходци или шофьори зад волана, все едно трябва да ни светва червена светлина при вида на всяко едно човешко същество: „Внимание! Трябва да мисля за Детето. То може да не внимава, но Аз ще внимавам и заради него.“

Черна статистика: 12 жертви по пътищата само за четири дни

12 достигна броят на жертвите на пътя само за последните четири дни, в които се проведе специализираната полицейска акция на КАТ. ...

Д-р Елеонора Лилова отбеляза: „Бих искала да се обърна към всички участници в пътното движение да се съобразяват с поведението на децата ни, когато се движат по тротоара, когато пресичат уличното платно. В техния детски свят водещи са емоцията, игрите, мобилния телефон, а липсата на житейски опит ги прави неопитни и уязвими спрямо колите, автобусите, камионите. И нито една акция на МВР, на новата Държавна агенция за пътна безопасност, и нито една инициатива не може да предпази децата ни, ако ние, родителите и обществото, не ги научим отговорно да пазят самите себе си. В забързаното си ежедневие забравяме, че заедно можем да спасим животи, както на децата, така и на всеки един от нас. Вярвам, че повече толерантност на пътя е равно на по-малко произшествия, за да се приберем живи и здрави при всички, които ни обичат и чакат вкъщи!"

"За съжаление, за отговорността, която носим на пътя, се сещаме едва тогава, когато станем свидетели на поредното произшествие с фатален край. Статистиката, за броя на загиналите в пътни инциденти за страната ни всяка година, е все по-голяма, за това в качеството си на председател на Държавната агенция за закрила на детето, тя призова всички хора да бъдат отговорни към бъдещето на децата и техните родители и близки.

В основата на хилядите пътнотранспортни произшествия се корени факторът човешка грешка. Грешка, породена от липса на грижа за другия, забързаност и пренебрегване на правилата. В такава ситуация няма по-малко виновни, всички носим една и съща отговорност за поведението си. Ето защо всички ние – шофьори, велосипедисти, мотористи и пешеходци, следва да сме по-търпеливи, по-добри и отговорни, когато сме на пътя.

Дали и кога нашите улици в страната ще станат безопасно място за преминаване, никой не може да каже. Това зависи от много фактори, но най-вече и от самите нас. Всеки от нас е важен за спасяването на животи. „Уверена съм, че ако обществото ни е единно, всички заедно можем да изиграем важна роля и заедно можем да спасим животи. Нека всички се пазим и бъдем живи с децата ни“, заключи тя.

ДАЗД се самосезира заради разкриването на лични данни за ученика, вербуван от ИДИЛ

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира от медийното отразяване на случая на дете, въвлечено в дейности неблагоприятни за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com