Деца ще помагат на деца в дарителска кампания на МОН за Украйна

2599
Деца ще помагат на деца в дарителска кампания на МОН за Украйна
Снимка: БГНЕС

В продължение на една седмица българските ученици ще събират помощи за своите връстници в българските неделни училища в Украйна. Дарителската кампания на Министерството на образованието и науката (МОН) започва утре и ще продължи до 23 март т.г. Тя се осъществява със съдействието на Българския червен кръст (БЧК).

В Украйна работят 63 неделни училища. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

В рамките на доброволческата инициативата „Деца помагат на деца“ ще се събират дълготрайни хранителни продукти, хигиенни материали, фенерчета, продукти от първа необходимост, раници и други ученически пособия. Списъкът е изготвен от самите неделни училища. Можете да го видите ТУК.

Даренията ще се съхраняват на подходящи места в училищата до края на кампанията. На 24 и 25 март 2022 г. те ще се предават в регионалните центрове на БЧК в страната. Впоследствие пакетите ще бъдат транспортирани от БЧК до границата на Украйна и приети от местния Червен кръст. Разпределянето за нуждаещите се ще поемат 12 организации на българи в засегнатата от войната държава. Те заявиха пред МОН готовност да организират собствен транспорт и да раздадат продуктите на децата и семействата им.

МОН ще продължи да подпомага българските училища в Украйна. От началото на годината те са получили близо 1,8 млн. лв. Със средствата се покриват заплатите на около 400 учители и се закупуват учебници, учебни помагала и електронни образователни ресурси по български език и литература, история и география на България.

91 заявления са подадени от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат децата им да продължат образованието си в България.

Общо 78 са заявленията за записване на украински деца в училище, а 13 – в детска градина.

Мъже с български семейства няма да бъдат пуснати да излязат от Украйна

Мъже с български семейства няма да бъдат пуснати да излязат от Украйна. Става въпрос за мъже в активна възраст - например ако украинец ...

Най-много са желаещите да се обучават в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които искат да учат в страната ни, са на различна възраст – от 3 до 17 години. В повече от половината области – 16, все още няма нито едно подадено заявление.

Справка на Регионалните управления на страната (РУО) показва, че училищата в страната разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински ученици. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София – град. В столицата свободните места са основно в крайните квартали – „Обеля“, „Надежда“, „Кремиковци“ и селата Мърчаево и Владая.

От регионалните структури отчитат, че във всички области има достатъчно учители по български език, които биха могли да поемат допълнителни часове по български език.

От 4 март т.г. украинските граждани могат да входират в РУО заявления за записване на децата им в училище. Подрастващите се насочват към конкретна образователна институция в зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите.

МОН създаде предварителна организация за подаване на документи, за да могат учениците да влязат в класните стаи, веднага като получат официален статут в България и се установи здравният им статус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com