Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им

1639
Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им
Снимка: Анита Чолакова

Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им. Тази промяна в Закона за физическото възпитание и спорта, която влиза в сила от 1 януари 2019 г., беше окончателно приета на второ четене от парламента.

„Резултатът в закона за спорта е положителен. С бюджет 2019 влиза в сила член, който дава шанс децата на олимпийските шампиони да унаследяват премиите на своите Олимпийски родители. Да благодарим на невероятната д-р Даниела Дариткова, която беше нашата надежда и шанса да постигнем исканията си. Да са живи и здрави и тя, и олимпийските ни шампиони, и техните семейства. Заедно в памет на Великия Величко Чолаков! Поклон!“, написа Мария Делева в групата „Заедно за децата на шампионите“

Два сребърни медала и бронз за олимпийците по физика в Лисабон

От 21 до 28 юли 2018 г. португалската столица Лисабон бе домакин на най-голямото и важно състезание по физика за ученици - Международ...

„Конкретният повод за законодателната инициатива, която предприехме, беше внезапната смърт на двама щангисти със спечелени олимпийски медали, които оставиха невръстни деца сираци – Милен Добрев и Величко Чолаков. Единият от тях - Величко Чолаков, е мой съгражданин, чието семейство са мои пациенти. Имах и среща с инициативен комитет от фейсбук групата „Заедно за децата на шампионите“, които апелираха за помощ. Това беше поводът да предприема законодателната инициатива за промяна. Първоначално внесохме проект за промяна на Закона за физическото възпитание и спорта конкретно в тази насока. Впоследствие се оказа, че Министерството на спорта е подготвило цялостна промяна на този закон. Отново внесените предложения бяха подкрепени при второто четене на законопроекта в четвъртък и петък“, обясни д-р Дариткова.

Досега законът регламентираше отпускане на пожизнена месечна премия за олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност.

С промяната се въвежда регламент за унаследяването й – тя да се получава и от ненавършилите пълнолетие деца на олимпийските медалисти, чието право да получават премията е прекратено поради смърт.

Младите ни олимпийци в науката с рекорден брой медали през 2017 г.

Рекорден брой медали завоюваха през годината олимпийците ни в точните науки. Младите умове на България се наредиха сред най-добрите в с...

„Децата им ще могат да получават помощта до навършване на пълнолетие или до 25 години, когато са учащи се“, уточни д-р Дариткова.

Припомняме, че носителят на златен медал в щангите от олимпиадата в Атина`2004 г. Милен Добрев бе покосен от инфаркт през 2015 г. Точно преди една година – на 20 септември, си отиде внезапно и съотборникът му Величко Чолаков – бронзов медалист от Атина`2004 г. И той от инфаркт. Двамата си отидоха от този свят на 35 години. Величко остави две малки деца, а Милен – едно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com