Децата в институциите са намалели 7 пъти за последните 4 години

471
Децата в институциите са намалели 7 пъти за последните 4 години
Снимка: Gettyimages

Според анализ на Агенцията за социално подпомагане за последните 4 години от 2012 г. до 2015 г. се наблюдава устойчива тенденция на намаляване на специализираните институции за деца. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

От около 5000 през 2012 г., днес в домовете за деца, лишени от родителска грижа, домовете за деца с увреждания и домовете за медико-социални грижи за деца, живеят около 700 деца и младежи. Общо 65 домове за деца са закрити през последните 4 години, като 42 от тях са преустановили дейността си през 2015 г. Процесът продължава и през тази година, като от началото й досега са закрити още 6 дома за деца, лишени от родителска грижа, с общ капацитет 136 места. От 1 август 2016 г. е закрит и домът за медико-социални грижи за деца в град Златица.

Връщаме се към по-добро по отношение на осиновяването

На брифинг след заседание на Националния съвет за закрила на детето, иницииран от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) стана яс...

В началото на 2016 г. своята дейност преустанови Домът за деца с умствена изостаналост в с. Илаков рът, община Елена, като това бе последната в страната специализирана институция за деца с увреждания и със закриването й в цялата страна приключи предоставянето на грижа от институционален тип за такива деца. Оставащите да функционират домове за деца, лишени от родителска грижа, към днешна дата са 26.

Закриването на специализираните институции за деца е процес, който е съпътстван от откриване на нови социални услуги за деца и семейства. През 2015 г. функциониращите социални услуги за деца в общността от резидентен тип - преходно жилище, център за настаняване от семеен тип, кризисен център и приют са с 43% повече от 2012 година – 288 срещу 124. Към края на 2015 г. на територията на страната функционират общо 543 социални услуги за деца, предоставяни в общността (включително от резидентен тип), с капацитет 12 285 места, в края на 2012 г. са били 338, с капацитет 8 769 места.

От началото на годината досега са открити 52 нови социални услуги за деца и семейства, включително от резидентен тип, с общ капацитет 978 места, от които 27 услуги в общността от консултативен тип, с общ капацитет 666 места, и 25 услуги от резидентен тип, с общ капацитет 312 места.

Чувствителното намаляване на броя на децата, настанени в специализирани институции, и продължаващото увеличение на броя на социалните услуги за деца в общността е ясен израз на политиката да се създадат възможности и условия децата в риск да бъдат отглеждани в семейна среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com