Делото за Ески джамия беше отложено

14013
Делото за Ески джамия беше отложено
Снимка: БГНЕС

Съдия Трифон Минчев от Старозагорския окръжен съд отложи делото по спора за собствеността на Ески джамия, която днес е действащ Музей на религиите. Това стана на заседание днес, предаде БТА.

Мотивът за отлагането е привличането на Община Стара Загора като подпомагаща  страна по делото. Общината е собственик на земята под музея и юрисконсултът на общината Деница Славова трябва да се запознае с
материалите по делото.

Лекарите излизат на протест по обяд

Протестите в страната продължават да се множат, след като днес се очаква лекари от цялата страна да излязат и да изразят недоволството ...

Час преди решението пред сградата на съда неколкостотин  граждани е събраха на протестен митинг и настояваха настояват Ески джамия да запази статута си на уникална музейна експозиция - паметник на етническата, верската и културната толерантност. Сред тях бяха активисти на НФСБ, ВМРО, евродепутатът Слави  Бинев.

До съдебно дело за собствеността на Ески Джамия се стигна
след като Главно мюфтийство предяви претенции към собствеността на храма и поиска обезсилването на акта, с който тя е  провъзгласена за държавна собственост. На 4 октомври, тази година, бе даден ход на делото, но заради искания за изслушване на свидетели и доказване на факти, отложи заседанието за 1 ноември.

Джамията, е построена през 1409 г. върху останки от
светилище на траките и средновековна черква. За паметник на културата е обявена през 1927 г.През 2011 г. след мащабен ремонт и реконструкция на сградата на стойност 2,4 млн лв. тук се помещава единствения у нас Музей на религиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com