Ден след ужаса: Правителството прие стратегия за противодействие на тероризма

2212
Ден след ужаса: Правителството прие стратегия за противодействие на тероризма
Снимка: БГНЕС

Ден след атентатите в белгийската столица Брюксел, при които загинаха над 30 души, а 250 бяха ранени, кабинетът прие план за изпълнение през 2016 г. на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма.

Стратегията включва изработване на ефикасна правно-нормативна рамка за превенция и противодействие на радикализацията и тероризма.

Следим затворите за "гнезда на радикализация"

През септември месец тази година Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” е изготвила Анализ на риска от радикализация н...

Според нея трябва да се изготви и законопроект за противодействие на тероризма и концепция за комуникация с медиите и гражданското общество в условията на управление при кризи, възникнали в резултат от терористична дейност.

Законопроектът се готви от ДАНС, МВР, БОП и прокуратурата, заяви правосъдният министър Екатерина Захариева след заседанието на Министерски съвет, цитирана от БГНЕС.

Захариева добави, че и нейното ведомство е обещало да се включи и да помогне с каквото е необходимо. “С министър-председателя обсъждахме готовността за Закона за тероризма”, обясни Захариева. Тя припомни, че това е един от приоритетите на България и премиерът отдавна говори за пакета от мерки.

„България още миналата година е предприела изменения на Наказателния си кодекс по отношение на тероризма. И даже българският наказателен кодекс е по-рестриктивен от приетите в директивата мерки”, коментира тя.

Манолова: България е застрашена от радикализация в гетата

Невъзможно е да затворим границите си за бежанци, но решението е засилен и по-надежден контрол. Това каза омбудсманът Мая Манолова в пр...

„Това, което обсъждаме в най-скоро време, още преди да се приеме Директивата, в момента работим по наказателно-процесуален кодекс в усилени темпове - да транспонираме текстове, които евентуално липсват в нашия Наказателния кодекс”, каза тя.

Според стратегията трябва да се изготвят и планове за противодействие на тероризма от компетентните министерства и ведомства, областни и общински администрации и стратегически обекти, както и на механизъм за оказване на съдействие на български граждани, станали обект или жертва на терористичен акт на територията на трети държави.

Планът предвижда също изграждането на система за мониторинг и координация между министерствата и ведомствата по отношение на противодействието на радикализацията и тероризма чрез специализирани контактни точки, платформа за бърз и качествен обмен на информация, методика за идентифициране, наблюдение и оценка на проявленията и рисковете от радикализация.

В него са включени мерки за подобряване организацията и дейността на специализираните структури и повишаване на административния им капацитет.

Бъчварова: Няма радикализация сред българските мюсюлмани

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на правосъдието Христо Иванов увериха, че сред българските ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com