Депутати искат забрана на чуждото финансиране в правосъдието

1601
Депутати искат забрана на чуждото финансиране в правосъдието
Снимка: БГНЕС

Пълна прозрачност за магистратите и забрана на чуждото финансиране в правосъдието. Това предлагат председателят на Правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, неговият заместник от Обединени патриоти Християн Митев, председателят на Комисията за борба със сивата икономика Емил Димитров, както и още двама депутати-юристи от управляващото мнозинство. Предложенията са включени в проект на промени на Закона за съдебната власт, предаде БГНЕС.

„Приемането на поправките ще гарантира в по-голяма степен независимостта на съдиите, прокурорите и следователите”, посочват вносителите.

Депутатите предлагат въвеждането на пълна забрана за упражняване на търговска дейност от магистратите. От мотивите на вносителите става ясно, че в момента действащи магистрати извършват подобна дейност, като използват прикритието на “трети лица”.

Народните представители предлагат още в съсловните организации на магистрати да участват само действащи магистрати, а не както е сега и “други юристи”, което накърнява независимостта на представителите на съдебната власт. Легитимни ще са тези магистратски сдружения, чийто учредители са действащи магистрати.

Друга от съществените поправки, които се предлагат от петимата депутати юристи е свързана с финансирането на магистратските организации. “Най-силна гаранция за независимостта и изолиране на външна намеса е разпоредбата, свързана с начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи. Особеностите и естеството на тяхната професия, с оглед упражняваната дейност /правораздаване, съответно държавно обвинение и надзор за законност/ налагат и определени ограничения. Самите ограничения на практика са в обществена полза, защото гарантират свободно сдружаване и в същото време забрана за финансиране и предоставяне на имущество под каквато и да е форма освен от техните членове”, гласят част от мотивите. На практика законотворците предлагат магистратските организации да се издържат единствено от членски внос и лични дарения, а не както е в момента, част от съсловните организации да усвояват грантове от чужди държави.

С промяна на Закона за съдебната власт се предлага още Висшият съдебен съвет да осъществява реален диалог с магистратски организации, чийто членове са над 5% от съответния числен състав на съдиите, прокурорите и следователите.

Депутатите от управляващото мнозинство признават и за два пропуска, които са били допуснати при приемането на промените в ЗСВ в началото на 2016-та година. Става въпрос за невъзможността магистрати, които са обект на разследвания за престъпления, несвързани с тяхната дейност, да бъдат отстранявани от длъжност. “Оказва се, че прокурор, обвинен в изнудване, може безпрепятствено да изпълнява своите служебни задължения”, описват ситуацията депутатите.

Другият пропуск на предишното Народно събрание, който сега парламентаристите предлагат да поправят, е свързано с нежеланието на магистратите да декларират участие и членство в различни сдружения и организации, включително масонски ложи. Според настоящите разпоредби на ЗСВ, единствено новоназначени магистрати, са длъжни да декларират дали членуват в съсловна организация на съдии, прокурори или следователи, в НПО, съюз или масонска ложа. Магистратите в заварено положение могат да го правят по свое желание. Точно това предлагат да се промени депутатите. Като мярка за въвеждането на пълна прозрачност сред съдии, прокурори и следователи, парламентаристите предлагат всички да декларират членствата си в юридически лица с нестопанска цел.

Магистратите подкрепиха новата електронна система за избор на членове на ВСС

Магистратската общност изрази категорична позиция изборът на новия състав на Висшия съдебен съвет да е предимно чрез електронно дистанц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com