Депутатите намалят административната тежест за хората с увреждания

1263
Депутатите намалят административната тежест за хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

Народното събрание  първо четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, намаляващи административната тежест за гражданите и бизнеса.

Промените ще засегнат над 500 хил. българи и бяха подкрепени от 141 народни представители.

Промените целят по-добро регулиране на изискванията за осигуряване на социална интеграция на хората с увреждания и за упражняване на техните права, както и намаляването на административната и регулаторната тежест за гражданите и бизнеса. Приетите промени предвиждат намаляване на изискуемите от заявителите документи и въвеждане на задължение за административните органи служебно да събират информация от други институции.

Предлагат намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ЗИД на ДОПК) и предла...

Чрез законопроекта на Агенцията за социално подпомагане ще се осигури безплатен достъп до Национална база „Население“ и при необходимост тя ще изисква по служебен път информация от държавни и общински органи, както и от физически и юридически лица.

По този начин ще се намали броят на изискваните от гражданите документи, ще се създаде правна сигурност и ще се намали възможността за дублиране на социални плащания и за злоупотреби със социални права, съответно многократно упражняване на социални права без правно основание.

В рамките на дебата Светлана Ангелова от ПГ на ГЕРБ каза, че групата ѝ ще подкрепи промените, защото с тях ще се намали административната тежест за около 530 хил. лица.

Депутатът от БСП Михаил Христов заяви, че с промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания ще се спести работа на дирекция „Социално подпомагане“, но няма да решат най-големия проблем за хората с увреждания - това, че не излизат от домовете си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com