Депутатите оставиха на правителството да решава за търговското споразумение между ЕС и Канада

1181
Депутатите оставиха на правителството да решава за търговското споразумение между ЕС и Канада
Снимка: Getty Images/Guliver

Народното събрание отхвърли проект за решение, внесен от БСП, според който правителството да бъде задължено да изготви и съгласува с парламента позиция за търговското споразумение между ЕС и Канада „с цел защита на националния интерес“.

Проектът беше отхвърлен с 53 гласа „за“, 69 „против“ и 19 „въздържал се“. 

По-рано днес стана ясно, че България, и Румъния са поискали писмени гаранции от Канада за вдигане на визовия режим, който Отава налага на български и румънски граждани. Исканията са отправени в рамките на преговорите за подписване на CETA, пише EurActiv. Според изданието Румъния е поискала махане на визите още през 2017 година, докато България е заложила на по-мек подход - постепенно премахване на ограниченията.

Вносителите на проекта за решение предлагат да се възложи на Министерски съвет до 1 октомври 2016 г. да изготви и внесе в Народното събрание доклад за очакваните последици за България от прилагането на Споразумението, както и изработването на националната позиция по него да се съгласува с Народното събрание.

Вносителите очакват оценка на въздействието сектор по сектор за България, тъй като България в преговорния процес не е направила нито едно изключение, за да защити някои от публичните сектори.

Представителите на левицата обявиха, че са категорично против подписването на това Споразумение. По време на дебатите те изразиха категорично становище срещу влизането в сила на Споразумението преди ратификацията от националните парламенти.

В защита на идеята правителството да представи доклад и да съгласува позицията на държавата първо се обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й ако споразумението бъде одобрено, това ще е поредното предателство на правителството на ГЕРБ.

България и Румъния запазват резервите си за споразумението ЕС - Канада заради визите

България и Румъния засега запазват резервите си за сключването на търговското споразумение ЕС-Канада. Това съобщи представител на сло...

"Досега сме чули само едно нещо от министър-председателя Борисов - той се похвали, че ще паднат визите за Канада за български граждани. Много ниска цена за това национално предателство, колеги", обърна се Нинова към народните представители.

Тя отчете, че делът на посещенията на български граждани в Канада е под половин процент от всички международни пътувания на българи. "Стокообменът между България и Канада е 0.1 на сто от нашия износ", каза още Нинова.

Същата посока на мисълта застъпиха и от "Атака" в декларация, представена от Магдалена Ташева. "Призоваваме българското правителство да не подписва това мракобесно споразумение, което ще убие демокрацията и суверенитета на България", се казва в декларацията.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт също се обяви против споразумението. "Не считам, че срещу една милостиня - да получим безвизово право на пътуване до Канада, си заслужава да ратифицираме това споразумение", изтъкна депутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com