Ще гледаме рекорден брой филми на фестивала "Златен ритон" в Пловдив

1231
Ще гледаме рекорден брой филми на фестивала "Златен ритон" в Пловдив
Снимка: Златен ритон

За 27-и път фестивалът за българско документално и анимационно кино "Златен ритон" ще отвори врати за своите зрители в Пловдив от 14-и до 21-ви декември. Ще гледаме рекорден брой филми - общо 90 документални и анимационни продукции в уюта на кино Лъки в града под тепетата!

В състезателната програма участват 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма "Открити хоризонти" ще бъдат показани 25 филма, невлезли в конкурса, но показващи любопитна тема или подход. Още 4 филма ще ни припомнят творчеството на незабравимите Бинка Желязкова и Малина Петрова. Специална изненада за зрителите на Ритона е прожекцията на дигитално реставрирано копие на филма "Балканската война" – част от проект на Националната филмотека за дигитализация на стари филми.

През 2023 г. фестивалът отбелязва 100 години от рождението на голямата Бинка Желязкова – едно от най-силните имена в българското игрално и документално кино, чиито филми са участвали в престижни фестивали у нас и в чужбина. Ще бъде почетена и паметта на Малина Петрова, с която за съжаление се разделихме тази година. Публиката ще може да види техни филми, както и да чуе думи на проф. Божидар Манов за тях.

Визията на Николай Тонков използва кадър от филма "Последната дума" на Бинка Желязкова. Кадър-метафора за силата на киното и отдадеността на твореца, който трябва да е близо до истината, дори тя да го изгаря и да заплашва свободата му.

Специалните събития на фестивала

Две специални събития ще обогатят фестивалната програма. Премиера на книгата на доцент д-р Теодора Стоилова - Дончева със заглавие "Българско посттоталитарно документално кино. Похвати, тенденции, автори, филми, анализи". Изследването е опит за очертаването и дефинирането на някои от най-важните процеси в българското документално кино за последните тридесет години и предлага хронологичен и дълбочинен разрез на тенденции, проблеми и художествени похвати. Особено внимание се обръща върху естетическите и етическите аспекти на възстановката в документалното кино, въздействията на различните видове манипулации, зрителската рецепция.

За пръв път в рамките на фестивала се организира дискусия на тема: "Разпространение на документално и анимационно кино – анализи, проблеми, перспективи", в която са поканени да вземат участие представители на онлайн платформи за показ, директори на фестивали, кинокритици, продуценти.

Фестивалът "Златен ритон" се провежда с финансовата подкрепа на община Пловдив и е традиционна част от Културния календар на града.

Програмата на фестивала е вече достъпна на официалния сайт, а билетите са в продажба онлайн в сайта на кино "Лъки", както и на касата на киното.

Още: Режисьорът Илиян Метев за "Една провинциална болница" - филм за най-тежките месеци на пандемията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

След разпит: Освободиха Жерар Депардийо

Световни звезди влизат в журито на фестивала в Кан с тотално полово равенство

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com