До 2040 година ще намалеем с 20-25%

5328
До 2040 година ще намалеем с 20-25%

Ще намалеем с между 20-25% до 2040 година. Това сочи официалната прогноза за демографското развитие на България през периода 2015 - 2040 година, приета на днешното редовно заседание на Министерския съвет. Прогнозата е изготвена от Института за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

Съгласно прогнозата, макар да се очаква различно ниво на смъртност при мъжете и жените, няма да има особена промяна в структурата по пол. Делът на младите хора (до 20-годишна възраст) ще се запази, докато на възрастните над 65 години ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст. Намалението на населението на териториален принцип обхваща почти всички области, без София, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период.

2016 г.: Раждаемостта с кризисно дъно, а 30 570 българи са емигрирали

Броят на родените деца за миналата година е отбелязал печален рекорд - бебетата са толкова, колкото са били през кризисната 1997 г. Тов...

Прогнозните резултати от различните проекции свидетелстват, че въпреки очакваното подобрение в показателите за смъртност и раждаемост, населението на страната вероятно е достигнало до етапа на т. нар. "инерция на обратния растеж". Поради действието ѝ, дори периодните нива на фертилност да се увеличат до равнището, необходимо за просто демографско възпроизводство – процес, който не се очаква в близко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на населението да продължи да намалява.

В общоевропейски план България не е единствената страна с прогнозирано намаляващо население, се посочва в проучването. Според целевия вариант на проекцията на Евростат се очаква това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. В Словения и Чехия броят на населението се очаква да остане без промени до 2040 година. Това води до извода, че в почти половината страни от ЕС се очаква намаление на населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com