Добрич се бори с тинята

14910
Добрич се бори с тинята
Снимка: БГНЕС

Все още без електрозахранване да живеещите в четири жилищни блока от кв. "Югоизток" в Добрич. Там работят 3 екипа на "Енерго про", които се надяват до края на деня да могат да възстановят работата на трафопоста, каза секретарят на община Добрич Румен Русев, но обясни, че дори и това да стане, не е изключено хората от блоковете да продължат да са без електричество.

"Причината е, че електромерните табла са в мазите, а те са залети и всички табла са излезли от строя. Специалистите казват, че трябва да се сменят и тогава да се възстанови захранването" - каза Русев. От началото до момента в общината 577 са постъпилите до момента заявления за нанесени щети, подадени от гражданите, добави още Русев, цитиран от Стандарт нюз.

Наблюдават стената на язовир Ботево, няма опасност за населението

Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението наблюдават стената на язовир Ботево, няма опасност за населението. Това каза ...

Навсякъде по улиците, където има пострадали, се работи с доброволци, каза още Русев. От общината информираха още, че е възстановена каловата станция на ул. ‚Дунав", с което се подобри работата на канализационната мрежа в този район. От вчера е възстановена работата на Автогара Добрич. Бедственото положение остана четвърти ден в Добрич, защото вчера в зона „Север" ситуацията бе все още критична. Нивото на водата в дерето видимо е спаднало само с 15 см. Оттокът е много бавен и изцяло затруднен поради силно оводнени и заблатени местности по разлива му към изхода на града в посока село Врачанци.

От кметството заявиха още, че са съсредоточени усилията за почистване на деветметрова шахта на калова станция „Свежест", която е в тиня и вода. В съседство теренът представлява езеро с ниво на водата около 1 метър и по него е започнало изгребване на вода и земни маси и извозването им към други райони. Целта е минимизиране проблемите по въвеждане в действие на канализационната система. Кметът Детелина Николова заяви, че е провела разговори с кметове от съседни общини, които при нужда ще осигурят тежка техника за почистване, а в района се насочват непрекъснато доброволци и техника за събиране на наноси, покъщнина и всякакви отпадъци.

От областната дирекция на МВР и общината съобщиха, че всички граждани, които са изгубили документите си за самоличност в резултат на бедствието няма да заплащат за издаването на нови. Хората просто трябва да отидат в Паспортна служба и да попълнят декларация по образец в 2 екземпляра, като с единия в служба ГРАО ще получат бележка за издаване на нови заради изгубени документи.

Областният управител заяви, че 32 екипа на пожарната и Гражданска защита помагат и работят на терен, а Николова допълни, че от съседни области на помощ на "А.С.А" в града са дошли 4 автомобила водоноски за миене на улиците. Кметът добави, че се търси съдействие чрез Междуведомствената комисия за предоставяне на препарати против вредители – комари и гризачи. Ще се премине към дезакаризация на пострадалите райони и измиване с дезинфектанти. Осигурени са 2 тона белина, с които ще се пристъпи към дезинфекция на улиците.

Нормализила се обстановката в Добрич, има нужда от доброволци

Добрич се нуждае от доброволци. Част от евакуираните хора от село Ново Ботево се върнаха да нощуват в къщите си, защото ситуацията се н...

Осигурени са доброволци, регистрирани към Бюрото по труда, които се включват в почистването на кал и наноси в Градски парк „Свети Георги" и ДКЦ II. В публичните институции има доброволци и персонал, който работи за справяне със ситуацията.

В момента има 12 свободни общински жилища, в които веднага могат да бъдат настанени хора, останали без покрив. В ранния следобед кметът заяви, че има постъпили 7-8 такива заявления. Идващите към Добрич доброволци от страната пък ще бъдат настанени за нощувка в общежитие и в хотел "България", добави тя.

Сред нуждите на града са тези от мебели - най-вече легла и домакинско оборудване - печки, хладилници и други вещи от бита, заяви Русев и добави, че общината търси голямо помещение, в което да се складират такива дарения. Недостигът е от жива сила с лопати и ботуши, с които да се разчистват пораженията по домовете на хората, както и в множество сгради на фирми. Сутринта се проведе спешно заседание на епизоотичната комисия, на което стана ясно, че издавените животни - кокошки, зайци, ярета, кози и кучета, своевременно са извозени към Екарисаж - Варна. Сред наводнените сгради е и тази на една от детските ясли в града, намираща се в района на Хуманитарната гимназия. Там персоналът и родители вчера разчистваха, като споделиха, че са намерили рибки да плуват в наводненото детско заведение. Тепърва ще се изчислява щетата, тъй като е залят целия първи етаж, където има спални на децата и кухненски блокове. По улиците освен тиня, вече има и червеи.

В Кризисния център в зала "Добротица" нощуват средно по около 60 души, каза д-р Еринозов - ръководител на БЧК, и добави, че има капацитет общо за 100 души, но може да се увеличи с още 50 легла.

Ден на национален траур в памет на жертвите от наводненията

Днес, 23 юни, е Ден на национален траур в памет на жертвите от трагичните наводнения. В Деня на траур националният флаг на държавните и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com